Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hantuchová prehrala v semifinále v Luxemburgu s Niculescovou
Zdielať na

Hantuchová prehrala v semifinále v Luxemburgu s Niculescovou

Zdroj: sita - Daniela Hantuchová

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová prehrala v sobotňajšom stretnutí semifinále dvojhry na turnaji WTA BGL BNP Paribas Luxembourg Open v Luxemburgu (International, dotácia 220 000 USD, tvrdý povrch DecoTurf v hale) s takisto nenasadenou Rumunkou Monicou Niculescovou za 68 minút 1:6, 3:6.

Medzi najlepšími štyrmi na hlavnej profesionálnej úrovni si držiteľka piatich singlových titulov Hantuchová zahrala 39. raz v kariére, tretíkrát v tejto sezóne a premiérovo od februára, keď v thajskej Pattayi získala titul. Prišla o šancu kvalifikovať sa na tzv. malé MS pre víťazky tohtoročných turnajov so štatútom International do bulharskej Sofie (30. októbra - 4. novembra), ale aspoň si utvorila veľmi reálnu šancu byť medzi nasadenými 32 hráčkami na januárových melbournských grandslamových Australian Open.

Niekdajšia päťka počítačového poradia Hantuchová v dueli tenistiek, ktoré v tejto sezóne zhodne dlhodobo pauzovali pre zdravotné problémy, prehrala úvodných 8 fiftínov. Následne proti už druhej súperke v rade s neortodoxným štýlom plným spodných rotácií a zmien rytmu znížila na 1:2, ukázalo sa však, že to z jej strany bolo vo vstupnom dejstve všetko. Dvadsaťpäťročná 70. hráčka renkingu Niculescová (bola aj na 28. priečke) totiž na príjme v piatom geme predviedla obrat z 15:30 a v siedmom od skóre 40:0 zužitkovala druhý setbal. V druhej časti si dokonca 9 prvých loptičiek pripísala Slovenka (2:0 a 15:0 na returne), čoskoro však mala manko 2:3. Vo štvrtej hre inkasovala rebrejk, keď pri druhej hrozbe nedokázala forhendom vytiahnuť slajz od Rumunky ponad sieť. Včas zachytila nápor a vyrovnala na 3:3. Za stavu 3:4 a 30:30 sa však iba prizerala skvelému bekhendovému returnu a potom bekhendu popri čiare vo výmene - 3:5. Niculescová sa následne odpodávala suverénne na nulu, pri jej prvom mečbale poslala Hantuchová bekhend vedľa.

Dvadsaťdeväťročná popradská rodáčka si odnáša 130 bodov do hodnotenia a 10 200 USD. K 22. októbru by sa podľa predbežných nezáväzných prepočtov mala posunúť z 38. na 32. miesto v hodnotení.

Eduardom Nicolásom z barcelonskej Akadémie Sánchez / Casal v tomto období trénersky vedená Hantuchová vynechala od konca apríla dva mesiace pre zranenie ľavého členka. Niculescová, ktorej sa v Luxemburgu podarilo obhájiť finálovú účasť z vlaňajška, vynechala v lete približne rovnaký čas vinou ľavého zápästia, absentovala aj na OH v Londýne. Ide síce o praváčku, ale hrajúcu oba základné údery obojručne. Zhodou okolností aj druhé semifinále absolvujú rekonvalescentky: Američanka Venus Williamsová sa po diagnostikovaní Sjögrenovho syndrómu objavila v tohtoročnom dianí až v polovici marca a Nemka Andrea Petkovicová bola v sezóne 2012 mimo dovedna sedem mesiacov pre indispozíciu chrbta i členka.

Hantuchová debutovala v Luxemburgu už v sezóne 2000 a bola vo štvrťfinále. V roku 2007 si zahrala o titul, nestačila na Srbku Anu Ivanovičovú. Vlani nestačila v 1. kole na českú univerzálku Luciu Hradeckú.

Dvojhra - semifinále:
Monica Niculescová (Rum.) - Daniela Hantuchová (SR) 6:1, 6:3 za 68 minút

Najčítanejšie