Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mertiňák v Moskve po dvoch rokoch s 13. titulom vo štvorhre
Zdielať na

Mertiňák v Moskve po dvoch rokoch s 13. titulom vo štvorhre

Slovenský tenista Michal Mertiňák sa po viac ako dvoch rokoch raduje zo svojho 13. titulu v debli na hlavnej profesionálnej úrovni. S Čechom Františkom Čermákom potvrdili na turnaji ATP World Tour 250 Kremlin Cup v Moskve (dotácia 673 150 USD, tvrdý povrch RuKortHard v hale) najvyššie nasadenie a zvíťazili v sobotňajšom finále štvorhry nad Talianmi Simonem Bolellim a Danielem Braccialim za 76 minút 7:5, 6:3.

Mertiňák získal svoju 12. trofej 3. októbra 2010 v malajzijskom Kuala Lumpure takisto po boku Čermáka. Dovedna majú na konte 7 primátov.

Favoriti nezačali v rozhodujúcom dueli v ruskej metropole dobre

Ookamžite totiž stratili servis. Vykompenzovali to na príjme vo štvrtej hre, v ktorej síce pustili Talianov z 15:40 na zhodu, ale zvládli loptičku "no ad". Odvtedy si oba páry hladko držali podanie, ale črtajúce sa tajbrejkové rozuzlenie napokon neprišlo: Slovák s Čechom na returne v dvanástom geme uspeli z 15:40. V druhej časti začali definitívne nadobúdať kontrolu nad vývojom, keď premenili druhý brejkbal vo štvrtej hre. Únik potvrdili cez nepríjemné skóre 0:40. V šiestom geme pridali brejkovú "poistku" na 5:1 (znova sa presadili za stavu "no ad" - v tomto zápase mali bilanciu 4:1), v siedmom sa ukázalo, že bola vhodná. Mertiňákovi s Čermákom totiž nestačil náskok 30:15. Na returne v ôsmej hre nezužitkovali mečbal, v deviatej nepripustili ďalšiu zápletku.

Semifinalisti "výberového" londýnskeho halového šampionátu ATP World Tour Finals 2009 Mertiňák a Čermák si odnášajú istotu 250 bodov do príslušného renkingu a spoločných 36 950 dolárov. Zdolaných uteší 150 bodov a 19 410 USD. Slovensko-český pár odvrátil v stredu vo štvrťfinále dva mečbaly Chorváta Iva Karloviča s Nemcom Frankom Moserom.

Od 11. októbra 33-ročný rodák z Považskej Bystrice Mertiňák bol od spomenutého dosiaľ posledného úspechu v štyroch finále, bez výnimky tento rok - Sao Paulo, Buenos Aires, Delray Beach, Stuttgart. Vlani ho priebežne sužovala chrbtica. Bývalý 12. hráč svetového rebríčka vo štvorhre Mertiňák momentálne figuruje na 50. pozícii v renkingu. V Moskve hral piaty raz, pred troma rokmi neuspel vo finále. Budúci týždeň by sa mal predstaviť vo Valencii s krajanom Martinom Kližanom - ak sa napokon zmestia nad čiaru.

Štvorhra - finále:
František Čermák, Michal Mertiňák (ČR/SR-1) - Simone Bolelli, Daniele Bracciali (Tal.) 7:5, 6:3 za 76 minút 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články