Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mertiňák (33) v Moskve o 13. titul vo štvorhre v kariére
Zdielať na

Mertiňák (33) v Moskve o 13. titul vo štvorhre v kariére

lovenský tenista Michal Mertiňák a Čech František Čermák nasadení ako prví zvíťazili v piatkovom zápase semifinále štvorhry na turnaji ATP World Tour 250 Kremlin Cup v Moskve.

Nad domácimi držiteľmi voľnej karty Jevgenijom Donským a Igorom Kunicynom za 63 minút 6:3, 6:4. Využili 3 z 11 brejkbalov, Rusi premenili svoj jediný.

Mertiňák s Čermákom nezužitkovali štyri brejkbaly hneď v úvodnom geme na príjme, ale presadili sa vo štvrtej hre a napokon im to v pohode stačilo na zisk prvého setu. V deviatom geme sa odpodávali na nulu. Navyše, rovnako hladko zobrali Rusom servis na začiatku druhej časti. V rámci tejto pasáže nazbierali 12 bodov v rade. Na returne v piatej hre druhého setu mali k dobru sľubných 30:0, nepridali však "poistku" a priebežne za to pykali: namiesto 4:1 bolo 3:2 a čoskoro aj 3:3. V siedmej hre však Slovák s Čechom dosiahli ďalší brejk a tentoraz si už udržali náskok. V deviatom geme síce nevyužili štyri mečbaly, v desiatom však nezaváhali pri Mertiňákovom servise, hoci si museli poradiť so skóre "no ad" (okamžite rozhodujúca loptička pri zhode).

Semifinalisti "výberového" londýnskeho halového šampionátu ATP World Tour Finals 2009 Mertiňák a Čermák si vo finále v ruskej metropole zmerajú sily si s úspešnými zo stretnutia Carlos Berlocq, Alex Bogomolov (Arg./Rus.-3) - Simone Bolelli, Daniele Bracciali (Tal.). Už majú istotu 150 bodov do príslušného renkingu a spoločných 19 410 dolárov. Šampióni si odnesú 250 bodov a 36 950 USD. Slovensko-český pár odvrátil v stredu vo štvrťfinále dva mečbaly Chorváta Iva Karloviča s Nemcom Frankom Moserom.

Od 11. októbra 33-ročný rodák z Považskej Bystrice Mertiňák má na konte tucet deblových titulov z hlavného profesionálneho okruhu. Naposledy sa radoval už v sezóne 2010 v malajzijskom Kuala Lumpure práve po boku Čermáka. Medzičasom bol v štyroch finále, bez výnimky tento rok (Sao Paulo, Buenos Aires, Delray Beach, Stuttgart). Vlani ho priebežne sužovala chrbtica. Bývalý 12. hráč svetového rebríčka vo štvorhre Mertiňák momentálne figuruje na 50. pozícii v renkingu. V Moskve hrá piaty raz, pred troma rokmi tiež bol vo finále.

Štvorhra - semifinále:
František Čermák, Michal Mertiňák (ČR/SR-1) - Jevgenij Donskoj, Igor Kunicyn (Rus.) 6:3, 6:4 za 63 minút

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články