Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Slovenská reprezentácia si zo Zakopaného priviezla striebro
Zdielať na

Slovenská reprezentácia si zo Zakopaného priviezla striebro

Zdroj: Peter Frolo

5. ročník turnaja v póle na snehu BMW Zakopane Snow Polo 2012.

Uplynulý víkend sa v poľskom Zakopanom uskutočnil 5. ročník amatérskeho turnaja v póle na snehu BMW Zakopane Snow Polo 2012, na ktorom sa po druhýkrát predstavila aj slovenská reprezentácia. Naši pólisti hrajúci vo farbách J&T BANKA Polo Teamu nastúpili v zložení Peter Godányi, Martin Magál a Stanislav Herko a v konkurencii súperov z Argentíny, zo Švajčiarska a z domáceho Poľska obsadili po dvoch víťazstvách a jednej prehre konečné druhé miesto.

Tešíme sa z výborného druhého miesta, aj keď cítime, že sme celý turnaj mohli ako papierový outsider aj vyhrať. Prvé dva dni nám však rozhodovali arbitri, ktorí nemali cit pre hru a nepoznali ani základné pravidlá, čo sa prejavovalo hlavne v neustálom prerušovaní a nezmyselnom zastavovaní každej akcie. Všetci v tíme sme presvedčení, že keby nám najmä sobotňajší duel pískal skúsenejší rozhodca, z radov hráčov, ako bolo pôvodne rozhodnuté, tak vyhráme celý turnaj bez straty bodu. Určite ma však potešilo výborné zapracovanie nováčika Stanislava Herka do tímu a najmä náš výkon v poslednom zápase, v ktorom sme po napínavom priebehu zvíťazili 7 : 5 a predviedli sme atraktívny štýl hry, ktorý sa divákom musel páčiť,“ povedal Peter Godányi, kapitán reprezentácie a prezident I. Polo Klubu Bratislava 1888.

V Zakopanom vládli počas víkendu silné mrazy na hranici mínus 25 stupňov Celzia, ale v nedeľu sa po dvoch dňoch skrývania za mrakmi aspoň ukázalo slnko, ktoré výrazne zlepšilo pocit z pobytu na ostrom tatranskom vzduchu. „Všetkých našich 13 koní znášalo extrémne počasie skutočne výborne, no horšie to bolo s hráčmi, pretože v takejto zime krehli ruky a celé telo, čo sa zákonite prejavovalo na pomalšom tempe zápasov. Najlepšie sa hralo v nedeľu, keď už bolo krajšie a boli sme predsa len aj lepšie aklimatizovaní. Napriek ťažkým podmienkam sme však radi, že sa podarilo zachovať kontinuitu póla na snehu vo Vysokých Tatrách, a verím, že v nasledujúcej zime nám bude počasie priať a predstavíme sa fanúšikom na slovenskej strane našich veľhôr. Teraz sa však už budeme pripravovať na letnú sezónu, počas ktorej nás čaká okrem iného európsky šampionát a medzinárodné majstrovstvá Slovenska, Rakúska a Maďarska,“ dodal Peter Godányi.

Na turnaji s hendikepovou úrovňou 0 – 2 sa predstavili len amatérski hráči. Celkovým víťazom sa napokon stal jediný premožiteľ našich Villa Natura. Na tretie miesto odsunul slovenský J&T BANKA Polo Team družstvo BMW a štvrtá skončila Czerwona Torebka. Práve kapitán víťazného tímu a zároveň so 49 rokmi najstarší hráč turnaja Uwe Zimmermann utrpel pár sekúnd pred koncom záverečného stretnutia jediné vážnejšie zranenie, keď ho súper palicou zasiahol do tváre a spôsobil mu tržnú ranu, na ktorej zašitie bolo potrebných až 27 stehov. Náš Martin Magál mal väčšie šťastie a po podobnej situácii v prvý hrací deň skončil len so škrabancom a podliatinou na tvári. Konské pólo je aj vo svojej zimnej verzii skutočne tvrdý kontaktný šport a hráči s možnosťou zranenia musia neustále rátať.

       

Na turnaji sa stretli štyri trojčlenné družstvá jednokolovým systémom každý s každým. Každý zápas bol rozdelený na štyri 7,5-minútové čaky (chucky). Hralo sa podľa pravidiel FIP (Federation of International Polo) na menšom ihrisku (pólo aréna) s väčšou plastovou nafukovacou oranžovou loptou.


Výsledková listina – BMW Zakopane Snow Polo 2012:

1. miesto    Villa Natura Polo Team            5 bodov (2x výhra, 1x remíza)    skóre 19 : 12
2. miesto    J&T BANKA  Polo Team         4 body (2x výhra, 1x prehra)    skóre 14 : 16
3. miesto    BMW Polo Team            2 body (1x výhra, 2x prehra)    skóre 13 : 15
4. miesto    Czerwona Torebka Polo Team        1 bod (2x prehra, 1x remíza)    skóre 17 : 20


Piatok 3. februára 2012      
J&T BANKA –  BMW            5 : 4
Villa Natura – Czerwona Torebka    7 : 7

Sobota 4. februára 2012   
J&T BANKA – Villa Natura        2 : 7
Czerwona Torebka – BMW        5 : 6

Nedeľa 5. februára 2012  
J&T BANKA – Czerwona Torebka    7 : 5
BMW – Villa Natura            3 : 5


Zloženie tímu – BMW Zakopane Snow Polo 2012:

J&T BANKA    
„3“ Peter Godányi (tc)     1    SVK    I. Polo Klub Bratislava 1888
„2“ Martin Magál     1    SVK    I. Polo Klub Bratislava 1888
„1“ Stanislav Herko     -2    SVK    Danube Polo Club