Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Olympiáda v Číne: Neočkovaní športovci musia byť 3 týždne v karanténe
Zdielať na

Olympiáda v Číne: Neočkovaní športovci musia byť 3 týždne v karanténe

BRATISLAVA/PEKING / O 21 dní sa začne zimná olympiáda v Pekingu. Pre neočkovaných športovcov a členov výprav, ktorým čínske úrady povolili prísť na základe uznanej výnimky, je najvyšší čas na hry odcestovať. Po prílete totiž musia absolvovať štátnu karanténu. A tá trvá tri týždne.

Kvalifikovať sa na olympiádu nestačí

Organizátori olympijských hier v Pekingu vyžadujú od účastníkov, aby prichádzali v režime OP, teda očkovaní alebo po prekonaní ochorenia Covid-19. Všetky tieto informácie musia jednotlivé výpravy krajín zdokladovať. "Aj prekonaní sa musia nahlasovať, ak niekto prekonal Covid-19. Musíme to nahlasovať Číne. Oni potom nám dávajú spätne potvrdenie, že môžeme vstúpiť do krajiny, takže pred odchodom bude veľa administratívy," konštatovala postup príchodu do krajiny manažérka výpravy SR pre Covid na olympiáde, Zuzana Tomčíková. 

21 dní v karanténe pred začiatkom pre neočkovaných

Kvalifikovali sa a do Číny sa nemusia dostať. Podľa dostupných informácií neočkovaným Slovákom musí čínska strana dať súhlas na vstup do krajiny po zvážení dôvodov neočkovania. Čína môže a nemusí dôvody akceptovať. Navyše, musia absolvovať pred začiatkom olympijských hier trojtýždňovú karanténu. 

"K dnešnému dňu nemáme znalosť ani vedomosť, že by niekto porušil tieto naradenia. To znamená, že žiadosť na výnimku z očkovania sme nedostali, takže my predpokladáme, a teda si myslíme, že na 100 % sú všetci očkovaní," vyjadril sa generálny sekretár slovenského olympijského a športového výboru, Jozef Liba. 

Do olympijského tímu pribudol manažér pre Covid záležitosti

Nielen zimný olympijský tím Slovenska bude o jedného člena navyše ako na predchádzajúcich, ale aj na letných olympijských hrách v Tokiu mali Slováci človeka, ktorý zabezpečoval komunikáciu s organizátormi ohľadom Covidu, testovania, prípadnej karantény a ďalších záležitostí. "Tento istý model bude platiť aj v Pekingu. Je to takzvaný CLO alebo Covid officer, taký styčný dôstojník pre záležitosti okolo Covidu, ktorým je naša kolegyňa Zuzka Tomčíková," uviedol Roman Buček, ktorý je vedúcim výpravy SR na OH v Pekingu. Keďže Slováci budú v troch dedinách, každý športový tím bude mať navyše aj svojho človeka, ktorý sa bude venovať covidovým záležitostiam. "Áno, máme takých styčných dôstojníkov, ktorých my potom posúvame, aby športovci sa dozvedeli všetky informácie," konštatovala Zuzana Tomčíková. 

Všetci si prajú, aby to boli najmä negatívne výsledky testov, ktoré absolvujú dennodenne počas pobytu na olympiáde.

Súvisiace články