Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Olympijský výbor podporil žiadosť Zväzu slovenského lyžovania stať sa členom FIS
Zdielať na

Olympijský výbor podporil žiadosť Zväzu slovenského lyžovania stať sa členom FIS

BRATISLAVA / Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) na svojom mimoriadnom valnom zhromaždení opätovne rokoval o neprehľadnej situácii v slovenskom lyžovaní. A napokon podporil žiadosť Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) stať sa členom štruktúr Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Valné zhromaždenie SOŠV na rozdiel od nedávnej aprílovej schôdze tentoraz schválilo podporné stanovisko k uzneseniu výkonného výboru SOŠV o ZSL ako nástupníckej organizácii zodpovednej za lyžovanie na Slovensku. ZSL získal potrebnú nadpolovičnú podporu delegátov, aby mohlo zastupovať slovenské lyžovanie v Medzinárodnej lyžiarskej federácii. Za návrh hlasovalo 47 delegátov, 3 bolo proti a 19 delegáti sa hlasovania zdržali. Tento krok bol potrebný podľa stanov FIS k tomu, aby mohol ZSL úspešne ukončiť proces začlenenia sa do štruktúr FIS.

“Nesmierne nás potešilo rozhodnutie pléna SOŠV, ktoré podporilo snahu ZSL zastupovať záujmy slovenského lyžovania na medzinárodnej úrovni. Dnešné rozhodnutie bolo posledným chýbajúcim úkonom zo strany Slovenska voči medzinárodnej federácii. Všetky formálne náležitosti, ktoré FIS vyžadovala, sú tým pádom splnené. V najbližšom období nás čaká prerokovanie na pôde FIS, ktoré by malo definitívne odobriť naše členstvo v medzinárodných štruktúrach. Päť rokov existencie ZSL nás priviedlo do pozície, keď je následne zväz pripravený podať aj žiadosť o štatút národného športového zväzu,” uviedla členka výkonného výboru ZSL Jana Palovičová na webe ZSL.

Vedenie slovenského lyžovania sa vlani dostalo do patovej situácie. Zatiaľ čo zjazdárka Petra Vlhová prvýkrát v slovenskej histórii získala veľký glóbus za celkový triumf vo Svetovom pohári a získala aj dve medaily na majstrovstvách sveta, v pozadí sa začal odohrávať mocenský boj o to, aká organizácia bude zastrešovať slovenské lyžovanie vo svojom vnútri aj na medzinárodnej úrovni.

Vleklé spory v Slovenskej lyžiarskej asociácii (SLA) medzi jej vedením a množstvom členov najmä z radov zjazdového lyžovanie sa rezort školstva napokon rozhodol riešiť podporou konkurenčného ZSL. Odobral SLA štatút národného športového zväzu, pričom prihlasovanie pretekárov na medzinárodné podujatia dočasne prevzal SOŠV. A tento stav pokračoval až do konca uplynulej sezóny.

Súvisiace články