Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cez víkend volejbalovú rodinu opustil Zdenek Nocar, ikona bratislavského volejbalu
Zdielať na

Cez víkend volejbalovú rodinu opustil Zdenek Nocar, ikona bratislavského volejbalu

Zdroj: Archív ZN

BRATISLAVA / Vo veku 78 rokov cez víkend zomrel dlhoročný funkcionár Zdenek Nocar. Viac ako 50 rokov bol dušou nášho historicky najúspešnejšieho mužského klubu Červenej hviezdy, ŠKP a neskôr VKP Bratislava.

V pozícii vedúceho družstva Červená hviezda bol pri pamätných prvenstvách v Európskom pohári majstrov (EPM)  v roku 1979 a v Pohári víťazov pohárov (PVP) v roku 1981. S Červenou hviezdou sa tešil aj z troch federálnych majstrovských titulov (1978,1979,1981) a všetkých jedenástich slovenských titulov (1993 až 1999, 2004, 2006, 2009 a 2011). 

Zdenek Nocar s trofejou, druhý zľava v spodnom rade

archív VKP Bratislava

Zdenek Nocar sa narodil 29. mája 1942 v Bratislave. Volejbalu sa súťažne nikdy nevenoval. V minulosti, v rozhovore pre denník Šport povedal, že trénovať nikdy nechcel. K funckionárčeniu prvýkrát pričuchol počas vojenčiny v Mladej Boleslavi. Tam presunuli prvoligový box z Karlovych Varov. Po návrate z vojny sa zoznámil s vtedajším volejbalistom ČH Bratislava Antonínom Mócikom, kolegom jeho manželky Eleonóry. Ten ho zlákal do klubu, ktorý v tom čase pôsobil v prvej národnej lige. V červenke začal funkcionársky pomáhať v roku 1967, v marci 1968 sa stal oficiálne vedúcim mužstva pri tíme vedenom trénerom Gustávom Breznenom.

Svoj druhý domov mal v bratislavskom PKO, v športovej hale VKP, kde strávil dlhé roky ako popredný funkcionár tohto klubu. Pôsobil aj ako šéf športovo-technickej komisie a riadil federálnu i slovenskú súťaž. 

Zdenek Nocar zostane v srdciach mnohých ako "ujo Zdeno". Presne tak ho volali deti jeho kolegov z VKP Bratislava, ktoré pri ňom vyrástli. Spoločné dovolenky v Senci a plávanie v tamojšom jazere je jedna z mnohých, krásnych spomienok na uja Zdena. 

Česť jeho pamiatke.

Súvisiace články