Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V 2. etape na Okolo Slovenska triumf Terrenzia
Zdielať na

V 2. etape na Okolo Slovenska triumf Terrenzia

Zdroj: SITA

Aj druhá etapa Okolo Slovenska v réžii tímu Centri Della Calzatura - Partizan

Pozíciu lídra pretekov si vďaka 4. miestu v etape aj naďalej udržal Kolumbijčan Miguel Angel Rubiano Chavez pred tímovým kolegom Lucom Zanascom. Chavez je aj lídrom súťaže aktivity, Zanasca je zatiaľ najlepším vrchárom.

Zo slovenských cyklistov prišiel do cieľa ako najlepší Milan Barényi na 23. mieste, hneď za ním finišoval jeho tréner v Podbrezovej Róbert Glajza. Obaja boli v pelotóne, ktorý napokon zaostal iba o 12 sekúnd. "Bola to opäť veľmi rýchla a náročná etapa. Nechýbalo veľa a vedúcu skupinu by sme dostihli. Rozhodlo sa na horskej prémii na Fačkovskom sedle, kde sa pelotón definitívne roztrhal. Zišla sa tu veľmi silná konkurencia, slovenský cyklista sa bude môcť presadiť asi iba individuálne,“ povedal po etape Milan Barényi. Celkovo je zo slovenských cyklistov najlepší Maroš Kováč, ktorý už poskočil do prvej desiatky na 9. miesto.

Podobne ako v prvej etape aj v druhej kontrolovali čelo pelotónu cyklisti tímu Centri Della Calzatura - Partizan. Od úvodných kilometrov hýrili jazdci aktivitou, únik striedal únik. Na horských prémiách aktívne pracoval v Srbsku registrovaný tím pre Zanascu, ktorý v doterajšom priebehu 52. ročníka bodoval na všetkých bodovaných vrchárskych prejazdoch. V stúpaní na horskú prémiu na Fačkovskom sedle (85,7 km) sa dopredu dostala sedmička jazdcov, v ktorej mal tím Centri Della Calzatura - Partizan až trojnásobné zastúpenie vrátane lídra Chaveza. Skupina spolupracovala a na pelotón si vypracovala vyše dvojminútový náskok. Stíhať sa ich vydal Roman Broniš z Dukly Trenčín, jeho pokus bol neúspešný. "Bol so mnou aj jeden z cyklistov z Partizanu. Nemal však snahu vôbec ťahať. Je tu silný pelotón. Päť tímov je veľmi kvalitných, päť slabých. Treba si neustále dávať pozor,“ povedal Broniš.

Na horskej prémii za Čičmanmi (101,4 km) bol najlepší Zanasca a získal Trofej Mateja Lacza, keďže to bol najvyšší bod tohtoročných pretekov. Po zjazde do Ilavy sa rozdiel medzi dvoma vedúcimi skupinami začal zmenšovať a 15 km pred cieľom to vyzeralo, že sa spoja. Vtedy nastúpili Zanasca s Chavezom. Ich útok sa rýchlo skončil, ale zvýšili aspoň tempo vedúcej sedmičky. Tá si mierny náskok udržala až do cieľa, vo finiši sa presadil Terrenzio. "Toto bolo moje premiérové víťazstvo v kariére na elitných pretekoch. Bola to veľmi pekná etapa, ale aj náročná. Išli sme veľmi rýchlo, v skupine sme však v závere nespolupracovali. Každý si išiel svoje tempo. Som šťastný, že sa mi aj bez pomoci tímového kolegu podarilo zvíťaziť,“ povedal v cieli Terrenzio.

V piatok je na programe 3. etapa z Dohňan do Bánoviec nad Bebravou, štart je o 11.30 h, cieľ po 16.10 h.

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Slovenska:

2. etapa (Zvolen - Dohňany, 148,8 km): 1. Fabio Terrenzio (Tal.) A-Style Somn 3:31:29, 2. Daniele Callegarin (Tal.) Centri Della Calzatura - Partizan, 3. Radoslaw Romanik (Poľ.) DHL Author, 4. Miguel Angel Rubiano Chavez (Kol.) Centri Della Calzatura - Partizan, 5. Sergej Firsanov (Rus.) Rietumu Bank Riga, 6. Alexander Ďašenko (Kazach.) Ulan, 7. Luca Zanasca (Tal.) Centri Della Calzatura - Partizan všetci čas ako víťaz, 8. Alexej Ľalko (Kazach.) Ulan, 9. Nikola Aistrup (Dán.) Team GLS, 10. Tino Meier (Nem.) LKT Team Brandenburg, ... 23. Milan Barényi (SR) ŽP Šport Podbrezová, 24. Róbert Glajza (SR) ŽP Šport Podbrezová, 27. Maroš Kováč (SR) Dukla Trenčín, 30. Martin Kostelničák (SR) reprezentácia SR, 40. Martin Haring (SR) ŽP Šport Podbrezová všetci +12

Poradie po 2. etape: 1. Miguel Angel Rubiano Chavez (Kol.) Centri Della Calzatura - Partizan 6:45:21, 2. Luca Zanasca (Tal.) Centri Della Calzatura - Partizan +5, 3. Alexander Ďašenko (Kazach.) Ulan +33, 4. Firsanov +37, 5. Daniele Callegarin (Tal.) Centri Della Calzatura - Partizan +1:53, 6. Radoslaw Romanik (Poľ.) DHL Author +1:56, 7. Kristoffer Gudmund Nielsen (Dán.) Team GLS +2:04, 8. Brian Vandborg (Dán.) Team GLS +2:10, 9. Maroš Kováč (SR) Dukla Trenčín +2:12, 10. Martin Hebik (ČR) Sparta Praha +2:12,... 27. Martin Mahďar (SR) Dukla Trenčín +4:15.

Števková čestnou občiankou Dohňan

Olympionička Janka Števková dostala vo štvrtok podvečer pri príležitosti cyklistických pretekov Okolo Slovenska dekrét o čestnom občianstve v obci Dohňany. Horská cyklistka jazdí za miestny klub už tretiu sezónu. V Dohňanoch je v poslednom čase cyklistika športom číslo jeden a obec bude v roku 2011 dejiskom majstrovstiev Európy v horskej cyklistike. Vo štvrtok bola druhým etapovým centrom pretekov Okolo Slovenska. Na slávnostnom odovzdaní dekrétu sa zúčastnil aj minister obrany Jaroslav Baška.

Števková sa na poslednú chvíľu ako náhradníčka dostala na olympijské hry do Pekingu. V pretekoch v ženskom cross country obsadila 24. miesto.