Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Atletická Zlatá tehla na polovicu?
Zdielať na

Atletická Zlatá tehla na polovicu?

Zdroj: SITA

Jelimová a Vlašičová o milión, šprintérsky súboj roka

A ak neuspeje ani jedna a americký štvorstovkár Jeremy Wariner dosiahne piate prvenstvo v ZL 2008, všetci traja si rovným dielom rozdelia 500-tisíc.
Minulotýždňový zürišský míting naznačil, že väčšou favoritkou na šieste víťazstvo je Jelimová. Devätnásťročná Keňanka zabehla tretí najlepší výkon histórie (1:54,01), piaty raz v sezóne zlepšila juniorský svetový rekord a už piaty raz vyhrala na ZL s viac ako trojsekundovým náskokom. Forma olympijskej šampiónky naznačuje, že o podiel z jackpotu by mohla prísť len súhrou nepredvídaných udalostí. "Jackpot nie je zďaleka môj, musím ešte vyhrať v Bruseli,“ upozorňovala Keňanka.
Vlašičová po šokujúcej prehre s Belgičankou Tiou Hellebautovou v olympijskom finále nebola v Zürichu vo svojej koži a takmer prehrala, keď sa ponad 198 cm dostala až na tretí pokus. Potom však ako jediná prekonala 201 cm a zostala v hre o miliónovú prémiu. "Cítila som sa unavená, ďaleko od ideálneho stavu. Preto je dôležité, že som vyhrala a bojujem ďalej o jackpot,“ pripomenula 25-ročná Chorvátka.
Usain Bolt, Asafa Powell a Tyson Gay nebudú na vypredanom 50-tisícovom Štadióne kráľa Baudouina bojovať o jackpot, ale o titul najrýchlejšieho muža planéty. Olympijský víťaz a svetový rekordér na 100 m proti bývalému svetovému rekordérovi na tejto trati a aj proti úradujúcemu majstrovi sveta. Spomenutej trojici patria prvé tri priečky v historických svetových tabuľkách a zároveň aj desať najlepších časov na 100 m v histórii. Experti očakávajú, že Boltov svetový rekord 9,69 z pekinského finále sa bude znovu triasť v základoch.
"Budú to moje posledné preteky v sezóne, preto sa pokúsim o čo najlepší výkon," vyhlásil Usain Bolt po prílete do Bruselu. Opäť zdôraznil, že chce sezónu ukončiť bez zranenia. "Najväčšie tohtoročné ciele som už splnil, ale chcel by som zvíťaziť," doplnil. Po Powellovom skvelom utorkovom lausannskom čase 9,72 sa Bolt musí mať na pozore. "Budem asi pod väčším tlakom, ale Asafu sa nebojím," zdôraznil trojnásobný olympijský víťaz a svetový rekordér na 100 aj 200 m.
Ďalším súperom 22-ročného Jamajčana môže byť počasie. Predpoveď na piatok nie je priaznivá, v Bruseli by malo pršať a v čase mužskej stovky o 20.25 h by teplota mala byť výrazne pod 20 °C. "Nemám rád chlad a bojím sa, aby som sa nezranil. Atletika je však moje zamestnanie, budem sa snažiť odviesť perfektnú prácu," skonštatoval Bolt, ktorý po bruselskom mítingu ukončí svoju životnú sezónu a odletí na Jamajku. Chce oddychovať a poobzerať sa po nejakom novom dome.
Z angažovania tria Bolt, Powell, Gay mal radosť aj dlhoročný šéf bruselského mítingu Wilfried Meert. "Nikdy predtým v histórii sa nám nepodarilo dať dokopy v jednom behu troch najrýchlejších mužov sveta. Bude to niečo mimoriadne, na čo sa bude dívať celý svet," nadchýnal sa bradatý Belgičan.
Stav vzájomných duelov Bolt - Gay na 100 m je 1:0, Jamajčan zdolal svojho amerického rivala 31. mája v New Yorku, kde časom 9,72 utvoril svoj prvý svetový rekord v kariére (v behu na 200 m vedie Gay 6:2). V súbojoch Jamajčanov má navrch tiež Bolt, z doterajších troch vyhral dva. Powell získal skalp svojho úspešnejšieho krajana v tomto roku v júli na mítingu v Štokholme. Na dvojstovke ešte nikdy spolu nebežali. Powell však vo vzájomných súbojoch na 100 m s Gayom vedie 5:1, na dvojnásobnej vzdialenosti sa doteraz nestretli.
Piatkový večer bude v Bruseli aj v znamení rozlúčky belgickej šprintérky Kim Gevaertovej s kariérou. Tridsaťročná európska šampiónka v behu na 100 m z Göteborgu 2006 a trojnásobná halová majsterka starého kontinentu na 60 m už pred olympiádou v Pekingu vyhlásila, že sa chce venovať rodine a mať dieťa, a preto zavesí tretry definitívne na klinec. Šéf bruselského mítingu Wilfried Meert pre 30-ročnú šprintérku, ktorá doviedla ako finišmanka belgickú štafetu na 4 x 100 m v Pekingu k senzačným strieborným medailám, pripravil priamo na štadióne počas mítingu veľkolepú rozlúčkovú oslavu.

Kandidáti na podiel z jackpotu 1 milión dolárov:

ŽENY
800 m: Pamela Jelimová (Keňa)
výška: Blanka Vlašičová (Chorv.)

Ďalší kandidáti na podiel z jackpotu 500 000 dolárov (v prípade, že nik nevyhrá všetkých 6 mítingov):
MUŽI
400 m: Jeremy Wariner (USA)

Prehľad "zlatých" disciplín v roku 2008:
Muži: 100 m, 400 m, 1500 m, 400 m prek., diaľka, oštep
Ženy: 200 m, 800 m, 100 m prek., výška

Program mítingov Zlatej ligy 2008:
1. júna Berlín (DKB-ISTAF)
6. júna Oslo (Exxon Mobil Bislett Games)
11. júla Rím (Golden Gala)
18. júla Paríž - St. Denis (Meeting Gaz de France)
29. augusta Zürich (Weltklasse)
5. septembra Brusel (Memoriál Iva van Dammeho)