Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Okolo Slovenska už 52-krát
Zdielať na

Okolo Slovenska už 52-krát

Zdroj: SITA

1. etapa cyklistických pretekov Okolo Slovenska

Z etapového prvenstva i žltého dresu lídra pretekov sa tešil Kolumbijčan v srbských službách Miguel Angel Rubiano Chavez, ktorý v záverečnom súboji vedúcej dvojice prešprintoval talianskeho tímového kolegu Lucu Zanascu. Tretí finišoval Kazach Alexander Ďačenko z rezervného tímu Astany Ulan. Zo slovenských cyklistov skončil najlepšie Maroš Kováč, ktorého klasifikovali na 15. mieste.

Chavez sa vďaka aktivite v etape dostal aj do bieleho trička s modrými bodkami pre najaktívnejšieho pretekára, Zanasca je zatiaľ najlepším vrchárom. Biely dres pre najlepšieho jazdca do 23 rokov bude v 2. etape mať na sebe Mateo Di Serafino z tímu A-Style Somn. "V stúpaní na predposlednú horskú prémiu sme sa rozhodli pre nástup. Ak by sme išli ďalej v skupine, na rovine by sme nemohli asi dosiahnuť takýto úspech. Posledných 10 kilometrov však bolo veľmi ťažkých. Máme silný tím a dnes sa nám podarilo uspieť aj vďaka skvelej spolupráci. Vývoj etapy sme od úvodu do konca kontrolovali," povedal po pretekoch Chavez. Dvadsaťštyriročný Kolumbijčan dosiahol tretie prvenstvo v profesionálnom pelotóne v kariére, druhé v tomto roku.

Na štart 52. ročníka sa postavilo 123 cyklistov z osemnástich družstiev. V pelotóne sa od prvých kilometrov išlo naplno, nástup striedal nástup. Všetky však mali krátke trvanie. Aktívni boli najmä jazdci trenčianskej Dukly. Na 52. km sa vytvorila na čele sedemnásťčlenná skupina, ktorá sa v stúpaní na horskú prémiu v Banskej Štiavnici (62,7 km) roztrhla. V zjazde z Banskej Štiavnice zostalo z pôvodnej skupiny torzo, prišli však jazdci zozadu a vpredu bola devätnástka pretekárov. Za ňou jazdilo 22 cyklistov a potom zvyšok pelotónu. Rozdiely medzi skupinami sa zväčšovali, cyklisti v balíku akoby prestali súťažiť. Zo Slovákov boli vpredu iba Maroš Kováč a Róbert Nagy, až päťčlenné zastúpenie v nej mal tím Centri Della Calzatura - Partizan a trojčlenné poľský DHL. Na horskej prémii v Železnej Breznici (121,1 km) sa odpútali z vedúcej skupiny Chavez a Zanasca a nasadili súperov rozhodujúci úder. Spoločné 20-kilometrové úsilie dotiahli až do cieľa. Za nimi sa pokúšal jazdiť v trojčlennej skupine Kováč, pre kŕče musel zvoľniť a počkať na ďalších cyklistov. "Dostával som kŕče, nemali sme dostatok pitia. V závere som pre defekt nemohol ísť ani do špurtu a došiel som v skupine. Etapa nebola extrémna, išlo sa však veľmi rýchlo. Mnohí skúšali nastupovať. Vo vedúcej skupine mali početné zastúpenie dva tímy a tam bolo ťažké odskočiť. Rozdiely ešte nie sú hrozivé, do konca pretekov je ďaleko," uviedol po stredajšej etape Kováč.

V poradí druhá etapa je na programe vo štvrtok 4. septembra, štart je o 12.45 h vo Zvolene - Strážach, cieľ po 16.30 h v Dohňanoch.

Výsledky - cyklistické preteky Okolo Slovenska:

1. etapa (Zvolen - Zvolen, 140,5 km): 1. Miguel Angel Rubiano Chavez (Kol.) Centri Della Calzatura - Partizan 3:14:05 h, 2. Luca Zanasca (Tal.) Centri Della Calzatura - Partizan čas ako víťaz, 3. Alexander Ďačenko (Kazach.) Ulan, 4. Sergej Firsanov (Rus.) Rietumu Bank Riga obaja +24 s, 5. Kristoffer Gudmund Nielsen (Dán.) Team GLS, 6. Martin Hebik (ČR) Sparta Praha, 7. Mateo Di Serafino (Tal.) A-Style Somn, 8. Péter Kusztor (Maď.) P-Nivó Betonexpressz, 9. Artur Crol (Poľ.) Centri Della Calzatura - Partizan, 10. Daniele Callegarin (Tal.) Centri Della Calzatura - Partizan, ... 15. Maroš Kováč (SR) Dukla Trenčín všetci +1:48 min, 27. Martin Mahďar (SR) Dukla Trenčín +3:50, 33. Miloš Masný (SR) reprezentácia SR, 35. Milan Barényi (SR) ŽP Šport Podbrezová, 36. Martin Škopek (SR) reprezentácia SR, 41. Pavol Polievka (SR) Dukla Trenčín všetci +5:28 min.