Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Martin Velits ôsmy v časovke na Vuelte
Zdielať na

Martin Velits ôsmy v časovke na Vuelte

Zdroj: SITA

Martin Velits dosiahol vynikajúci výsledok v časovke na pretekoch Vuelta a Espaňa.

Na 42,5 km rovinatej trati v okolí Ciudad Realu obsadil 8. miesto a dosiahol najlepší výsledok slovenského cyklistu v ére samostatnosti v niektorej z etáp na pretekoch Grand Tour. Cyklista tímu Milram absolvoval prvú individuálnu jazdu proti chronometru na Okolo Španielska o 75 sekúnd pomalšie ako víťazný Levi Leipheimer z USA. Američan v službách Astany sa po časovke stal aj novým lídrom pretekov, zo zlatého dresu vyzliekol Taliana Daniela Bennatiho. Leipheimer v Ciudad Reale vyhral časovku s dvanásťsekundovým náskokom pred Francúzom Sylvainom Chavanelom, tretí skončil s odstupom 33 sekúnd Talian Manuel Quinziato. Hneď za trojicou najlepších bol jeden z favoritov tohtoročnej Vuelty Alberto Contador. Leipheimer celkovo vedie pred Chavanelom o dve sekundy, tretí Alejandro Valverde zaostáva o ďalších 28 sekúnd. Rovinatá časovka vyhovovala aj ďalšiemu Slovákovi v Milrame Matejovi Jurčovi, ktorý v nej skončil na 23. mieste. Za víťazom zaostal presne o dve minúty. Jurčovi patrí po 5. etape 108. pozícia, Velits si polepšil na 125. priečku.

Leipheimer išiel na rovine v menšej veternej lotérii v úvode pomalšie ako súperi, na prvom medzičase na 11. km zaostával za Quinziatom o 22 sekúnd. Až do konca si udržal konštantné tempo, po 28. km bol už tretí, na Taliana už strácal 42 sekúnd. Quinziato však v poslednej tretine trate nasadený rytmus jazdy neudržal a napokon na Leipheimera a Chavanela stratil. Martin Velits išiel rovnako ako Leipheimer konštantne, na prvom medzičase ešte v tretej desiatke, na ďalšom už figuroval na 7. priečke. Jedna z cyklistických dvojičiek z Púchova napokon dosiahla jeden z najlepších výsledkov kariéry.

"Časovka mi naozaj sadla. Bola pomerne rovinatá, aj keď na nej boli tiahle, ale nie prudké kopce. Bola to naozaj rýchla časovka na okruhu. Už ráno pri rozjazdievaní som sa cítil dobre. Počas mojej jazdy som vedel, že idem dobre, ale ani sám som nečakal také dobré umiestnenie. Pozícia v najlepšej osmičke ma naozaj prekvapila," povedal pre agentúru SITA Martin Velits.

Dvadsaťtriročný cyklista absolvoval asi najvydarenejšiu tohtoročnú časovku. Darilo sa mu aj pred vyše mesiacom na Okolo Saska, kde skončil v jazde proti chronometru šiesty. "Bolo to vo štvrtej etape, ktorá bola podobná profilom. Vyhovuje mi, keď sa ide časovka po troch, štyroch etapách. Oproti Sasku je však na Vuelte úplne iná konkurencia. Dnešná časovka mi sadla profilom. Do konca Vuelty je ešte jedna, tá sa ide do kopca a v nej si veľmi netrúfam," poznamenal Martin Velits.

Cyklista tímu Milram je zatiaľ na Okolo Španielska v druhej stovke, s vyše 17-minútovým odstupom na Leipheimera mu patrí 125. miesto. Pre Velitsa je to premiéra na pretekoch ProTour.

"Zatiaľ je to ako na húpačke. V utorok som sa necítil dobre, osem kilometrov pred cieľom som sa ocitol v páde a veľa som stratil. Prišiel som do cieľa odretý. Dnes som však už mal nohy super," potvrdil Velits a dodal: "Vuelta sú najväčšie preteky, ktoré som doteraz absolvoval. Organizácia, atmosféra sú úplne iné ako na iných pretekoch. Určite však Tour de France, ktorú absolvoval brat Peter, je na stupienkoch ešte vyššie."

Okrem Martina Velitsa dal v stredu o sebe vedieť aj jeho brat Peter, ktorý bol v závere etapy na Okolo Nemecka v nádejnom úniku a hlavná skupina ho dostihla až tri kilometre pred cieľom. Obaja súrodenci sa po skončení svojich vystúpení spojili telefonicky.

Martin Velits má pred sebou na Vuelte ešte jeden cieľ. Podobne ako jeho brat na Tour de France, aj on by sa chcel ukázať v niektorom z únikov. "Výsledok v časovke je len akýmsi bonusom. Na Vueltu som prišiel s tým, že sa chcem ukázať v úniku. Je dobré, že sa mi podaril tento výsledok, opadlo zo mňa napätie," zakončil Martin Velits.

Výsledky - Vuelta a Espaňa

5. etapa (Ciudad Real - Ciudad Real, časovka jednotlivcov na 42,5 km): 1. Levi Leipheimer (USA) Astana 50:57 min, 2. Sylvain Chavanel (Fr.) Cofidis +12 s, 3. Manuel Quinziato (Tal.) Liquigas +33, 4. Alberto Contador (Šp.) Astana +49, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse d'Epargne +59, 6. Jurgen Van Goolen (Belg.) CSC-Saxo Bank +1:06, 7. Michael Blaudzun (Dán.) CSC-Saxo Bank +1:07, 8. Martin Velits (SR) +1:15, 9. Dominique Cornu (Belg.) Silence-Lotto +1:19, 10. Sebastian Lang (Nem.) Gerolsteiner +1:19, ... 23. Matej Jurčo (SR) Milram +2:00.

Poradie po 5. etape: 1. Levi Leipheimer (USA) Astana 14:16:11 h, 2. Sylvain Chavanel (Fr.) Cofidis +2 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse d'Epargne +30, 4. Tom Boonen (Belg.) Quick Step +32, 5. Alberto Contador (Šp.) Astana +47, 6. Jurgen Van Goolen (Belg.) CSC-Saxo Bank +1:26, 7. Carlos Sastre (Šp.) CSC-Saxo Bank +1:27, 8. Daniele Bennati (Tal.) Liquigas +1:38, 9. Dominique Cornu (Belg.) Silence-Lotto +1:48, 10. Juan Antonio Flecha (Šp.) Rabobank +1:51, ... 108. Matej Jurčo (SR) Milram +12:36, 125. Martin Velits (SR) Milram +17:19.