Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Maďarský plavec Milák prekonal 10-ročný rekord Michaela Phelpsa
Zdielať na

Maďarský plavec Milák prekonal 10-ročný rekord Michaela Phelpsa

Zdroj: sita/noviny.sk

KWANGDŽU / Maďarský plavec Kristóf Milák prekonal desať rokov starý svetový rekord Američana Michaela Phelpsa v disciplíne 200 m motýlik. Phelpsove maximum z MS 2009 v Ríme pokoril až o 78 stotín sekundy.

Devätnásťročný rodák z Budapešti na majstrovstvách sveta v plaveckých športoch v kórejskom Kwangdžu dohmatol za 1:50,73 min, čím Phelpsove maximum z MS 2009 v Ríme pokoril o 78 stotín sekundy. Američan svoj čas zaplával ešte v ére rýchlych celotelových kombinéz, ktoré neskôr zakázali.

Kristóf Milák je prvý tínedžer so zlatom z MS v bazénovom plávaní od úspechu vtedy 18-ročného Phelpsa na svetovom šampionáte v roku 2003. V stredajšom finále na 200 m motýlik dlho viedol Juhoafričan Chad le Clos, ale mladučký Maďar sa pred poslednou päťdesiatkou dostal do vedenia a do cieľa si ho už udržal.

V rámci stredajšieho programu sa hneď z dvoch najcennejších kovov tešilo Taliansko a to zásluhou Gregoria Paltrinieriho a Federicy Pellegriniovej. Rodák z mesta Carpi dosiahol v pretekoch na 800 m volným spôsobom čas 7:39,27 min, čím stanovil novú hodnotu európskeho rekordu. Jeho krajanka zase uspela v krauljarskej dvojstovke. 

Súvisiace články