Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Siláci si merali sily
Zdielať na

Siláci si merali sily

Šesť disciplín pre silákov v Liptovskom Mikuláši

Podujatie STRONG MAN SPIRIT 2008 je oficiálne tretím kolom najvyššej ligovej súťaže silných mužov z Čiech a Slovenska, nazvanej Česko-slovenský pohár 2008. Návštevníkom akcie sa predstavil bronzový medailista z majstrovstiev sveta v silovom trojboji a majster sveta v mŕtvom ťahu Čech Zdeněk Sedmík a podľa priebežných výsledkov v súčasnosti najsilnejší Slovák Branislav Golier, držiteľ Guinnessovho rekordu. Všetci dvanásti siláci sa najprv popasovali so 400-kilogramovou pneumatikou, ktorú museli šesťkrát čo najrýchlejšie prevrátiť. Vzápätí sa pokúsili v čo najkratšom čase potiahnuť 7,5-tonový kamión do vzdialenosti 20 metrov. Potom dostali do rúk oceľové kufre vážiace 165 kíl a s nimi prešli trať dlhú 15 metrov. Po úvodných troch disciplínach a krátkej prestávke čakali finalistov ďalšie tri úlohy. Najprv prišlo atraktívne „roztrhávanie áut“. Súťažiaci rozpažili ruky a do pravej i ľavej dlane uchopili reťaz ukotvenú o osobný automobil, ktorý stál na šikmej ploche. Víťazom sa stal ten, kto obe vozidlá udržal najdlhšie. Pred záverom bola pripravená náročná dvojdisciplína Bačov kyjak a Schody sily. V nej museli siláci čo najrýchlejšie premiestniť dvestokilovú železnú rúru do vzdialenosti 15 metrov. Potom sa potrápili s 250-kilogramovou guľou, ktorú vyniesli po štyroch 60-centimetrových schodoch. Poslednou disciplínou bolo zdvíhanie železobetónových gúľ s hmotnosťou 125, 155 a 185 kilogramov na podložku vo výške 120 centimetrov.
Najsilnejší muž s najlepšími výkonmi si z Liptova odniesol finančnú odmenu 20-tisíc korún (663,9 €) Pre druhého v poradí bolo pripravených 15-tisíc korún (497,9 €) a pre tretieho 12-tisíc korún (398,3 €). Okrem toho víťaz každej kategórie získal prémiu tisíc korún (33,19 €).
Na regulárnosť súťaže a fair-play dohliadala dvojica rozhodcov Milan Gabrhel (majster Európy v silovom trojboji) a Jan Křeháček (finalista majstrovstiev sveta STRONG MAN 2005). Čestným hosťom podujatia bol predseda Českej národnej federácie IFSA Georgis Patenidis.