Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Velits: Pre taký deň sa oplatí bicyklovať
Zdielať na

Velits: Pre taký deň sa oplatí bicyklovať

Velits v Tour de France napodobil velikánov cyklistiky

Za najkrajší deň svojej športovej kariéry označil stredu na Tour de France slovenský cyklista Peter Velits. Dvadsaťtriročný jazdec tímu Milram, nováčik na najprestížnejších etapových pretekoch sveta, sa stal hrdinom kráľovskej alpskej etapy s dĺžkou 210,5 km a cieľom na legendárnom kopci Alpe d´Huez vo výške 1860 m. Velits trávil v úniku neuveriteľných 194 km, vyhral jednu z najnáročnejších horských prémií na Col de la Croix de Fer (2067 m) a dostihnutý bol až 13,1 km pred cieľom. V závere už nestačil tempu najväčších favoritov a napokon obsadil 39. miesto so stratou 17:10 min.
Organizátori Slováka vyhlásili za najaktívnejšieho resp. najbojovnejšieho jazdca etapy, čo znamená, že do štvrtkového pokračovania nastúpi s číslom na špeciálnom červenom podklade. "To červené číslo, to je ako sen. Mojím cieľom v úniku bolo vyhrať jednu horskú prémiu a na predposlednom kopci na Col de la Croix de Fer sa mi to aj podarilo. Hore som zistil, že mám minútu k dobru pred pelotónom a bolo mi jasné, že ma dorazia pred cieľom. Chcel som však prísť na čele aspoň pod Alpe d´Huez a to sa mi tiež podarilo," komentoval pre agentúru SITA P. Velits.

Počas pondelkového dňa voľna v Cuneu sa Velits nechal počuť, že v zostávajúcich etapách chce zaútočiť a pokúsiť sa o únik. Svoje slovo splnil na 100%.  "Dnes som práveže nič neplánoval, lebo som vedel, že je len veľmi malá šanca, že to môže vyjsť až do cieľa. Skôr som si myslel, že zaútočím zajtra alebo pozajtra. Hneď na prvýkrát to ale vyšlo a bolo to úplne spontánne. Som rád, že to tak krásne vyšlo," dodal Peter Velits.
Slovenský cyklista je úradujúcim majstrom sveta v cestných pretekoch do 23 rokov, ale táto horská etapa na Tour de France, ktorej bol jedným z hrdinov, v ňom zanechala rovnako veľkolepé pocity ako lanský svetový triumf v Stuttgarte. "Toto bol jeden z tých dní, pre ktoré sa oplatí bicyklovať. Tá atmosféra, keď šliapete na čele do kopca, tí všetci ľudia okolo, to sa nedá porovnávať s ničím, ani s majstrovstvami sveta. Svetový šampionát a víťazstvo, to boli tiež skvelé pocity, ale teraz na Tour to je úplne iná cyklistická skúsenosť. Som rád, že ju mám za sebou."
Velits sa v celkovej klasifikácii posunul zo 68. na 62. miesto a v hodnotení jazdcov do 25 rokov je na 9. priečke. Trúfa si ešte v zostávajúcich etapách vylepšiť svoje postavenie? "Teraz na to ani nechcem myslieť. Myslím si, že sa už sústredím iba na to, aby som v pokoji došiel do Paríža."