Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyhral Dessel, Schleck v žltom, Velits už 68.
Zdielať na

Vyhral Dessel, Schleck v žltom, Velits už 68.

Zdroj: SITA

Po 16. etape sa v žltom udržal Schleck

Slovenský reprezentant Peter Velits prišiel v utorok do cieľa na 63. pozícii so stratou 15:29 min na víťaza. V priebežnom hodnotení si úradujúci svetový šampión do 23 rokov polepšil o 7 priečok na súčasné 68. miesto. Na lídra pretekov F. Schlecka aktuálne stráca presne 1 hodinu a 31 minút.
Víťaz prestížnej etapy Dessel sa presadil v záverečnom špurte štvorčlennej skupiny pred krajanom Sandym Casarom, tretí finišoval Španiel David Arroyo. "Môžem sa iba tešiť. Bola to veľmi náročná etapa a ťažký deň. Taktika sa v takomto teréne ani nedá naplánovať. Koncovka však bola taktická, myslel som si, že v nej uspeje Popovič. Napokon to vyšlo mne," hovoril v cieli Dessel, ktorý vybojoval pre Francúzsko druhé etapové víťazstvo na Tour. V minulosti už mal na sebe cyklista CSC žlté tričko, etapový úspech však slávil prvýkrát.
Frank Schleck prišiel do cieľa v skupine favoritov s odstupom 1:28 min na víťaza na 12. mieste tesne za Cadelom Evansom. Celkovo vedie jazdec tímu CSC o 7 sekúnd pred Bernhardom Kohlom z Rakúska, ďalšiu sekundu stráca práve Evans.
Pelotón 95. ročníka sa po pobyte v Taliansku v priebehu etapy opäť vrátil do Francúzska. V Cuneu sa etapa Tour de France začínala prvýkrát v histórii. Na jazdcov síce čakali iba dve, ale poriadne náročné stúpania - na Col de La Lambarde (2351 m n. m., 72,5 km) a na najvyšší horský priechod v Európe Cime de la Bonette-Restefond (2802 m n. m., 133,5 km).
Na 42. km vyprovokoval únik päťčlennej skupiny Samuel Dumoulin, neskôr ho dostihli Stefan Schumacher, Christophe Le Mevel, Sebastian Rosseler a Thomas Voeckler. Za kvintetom nasledovala 24-členná skupina a až potom pelotón, v ktorom boli všetci favoriti. Už stúpanie na Col de La Lambarde roztrhalo vedúcu skupinu, vpredu zostal osamotený Stefan Schumacher. Na vrchole mal Nemec na Le Mevela náskok 130 sekúnd. Na 105. km viedol Schumacher pred hlavným poľom, ktorého čelo kontrolovali jazdci CSC, o 12 minút, čakalo ho však náročné, vyše 20 km dlhé stúpanie. Za Nemcom navyše jazdila ďalšia skupina, ktorá ho v stúpaní na Col de la Lambarde dostihla. Pelotón sa v ťažkom kopci trhal, favoriti sa však navzájom strážili a všetci išli pokope. Schumacher na tempo osmičky jazdcov v ďalšej časti stúpania nestačil. Na vrchole najvyššieho horského priechodu v Európe bol najrýchlejší John-Lee Augustyn a okrem ceny Henriho Desgrangeho pre najlepšieho na najvyššom bode pretekov získal aj prémiu 5000 eur. V následnom zjazde však Juhoafričan nezvládol jednu zákrutu a musel si po páde do priekopy vyskúšať aj svoje horolezecké schopnosti. Do cieľa sa z vrcholu klesalo dlhých 23 km. Vpredu pracovala štvorčlenná skupina, v ktorej boli Popovič, Dessel, Casar a Arroyo. Rozhodovalo sa až v koncovke, v ktorej každý skúšal nastúpiť, no napokon sa tešil Dessel.

Výsledky - Tour de France:
16. etapa (Cuneo - Jausiers, 157 km): 1. Cyril Dessel (Fr.) AG2R La Mondiale 4:31:27, 2. Sandy Casar (Fr.) Francaise des Jeux, 3. David Arroyo (Šp.) Caisse d'Epargne, 4. Jaroslav Popovič (Ukr.) Silence-Lotto +3, 5. George Hincapie (USA) Columbia, 6. Nicolas Portal (Fr.) Caisse d'Epargne, 7. Tadej Valjavec (Slovin.) AG2R La Mondiale všetci +24, 8. Stefan Schumacher (Nem.) Gerolsteiner +1:03, 9. Andy Schleck (Lux.) Team CSC Saxo Bank, 10. Bernhard Kohl (Rak.) Gerolsteiner, 11. Cadel Evans (Austr.) Silence - Lotto, 12. Frank Schleck (Lux.) Team CAC Saxo Bank všetci +1:28

Poradie po 16. etape: 1. Frank Schleck (Lux.) Team CSC Saxo Bank 68:30:16 h, 2. Bernhard Kohl (Rak.) Gerolsteiner +7, 3. Cadel Evans (Austr.) Silence-Lotto +8, 4. Carlos Sastre (Šp.) Team CSC +49, 5. Denis Meňšov (Rus.) +1:13, 6. Christian Vandevelde (USA) Garmin Chipotle +3:15, 7. Kim Kirchen (Lux.) Team Kolumbia +3:23, 8. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse d´Epargne +4:11, 9. Samuel Sánchez (Šp.) Euskaltel-Euskadi +4:38, 10. Tadej Valjavec (Slovin.) AG2R La Mondiale +5:23