Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bude Velits v Alpách unikať?
Zdielať na

Bude Velits v Alpách unikať?

Peter Velits: “Ak sa budem dobre cítiť, pokúsim sa ešte o únik”

 V pondelok si rovnako ako jeho súperi z pelotónu užíval deň voľna v Cuneu. “Tento druhý týždeň nebol až taký náročný. Postupne sa to zbiera, únavu je cítiť, ale nie som na tom tak zle, aby som zvažoval, že nenastúpim do ďalšej etapy,” uviedol pre agentúru SITA 23-ročný držiteľ titulu najlepší cyklista Slovenska za rok 2007.
Velits je v tomto roku na francúzskych cestách nováčikom a jeho úlohou je najmä pomáhať tímovým lídrom k lepším umiestneniam v etapách. V nedeľu však hneď v úvode etapy z Embrunu do Prato Nevoso zaútočil a pokúsil sa o únik aj on. “Cítil som sa dobre. Škoda, že to nevyšlo, krátko nato odišli štyria pretekári a tým to vyšlo až do cieľa. Keď budem na tom dobre, prečo to neskúsiť ešte raz. Nejaká špeciálna taktika do ďalších náročných etáp nebola daná. Knees už odpadol z boja medzi najlepšími (priebežné 26. miesto so stratou 19:11 min - pozn.), a tak pôjdem, čo to dá,” komentoval Velits.
Do cieľa na Elyzejských poliach v Paríži zostáva odjazdiť 6 etáp, čiže vyše 900 km a v boji o žlté tričko je ešte všetko otvorené. Odstupy na najvyšších priečkach sú medzi jednotlivými pretekármi minimálne. Aktuálne vedie Luxemburčan Frank Schleck pred Rakúšanom Bernhardom Kohlom a Austrálčanom Cadelom Evansom, pričom vedúce trio sa zmestí v celkovej klasifikácii do 8 sekúnd. A koho favorizuje na celkový triumf Velits? “Aj keď v nedeľu Evans v závere trochu stratil, stále si myslím, že to môže celé vyhrať. V časovke by mohol spraviť Schlecka,” podotkol úradujúci svetový šampión do 23 rokov. A ako vidí Velits záverečný týždeň svojej premiérovej Tour. “Po dni voľna nás čakajú dve náročné etapy v Alpách, potom ešte dôležitá časovka a záver v Paríži, čo už dúfam, bude úplne iná etapa ako tie predchádzajúce,” uzavrel Velits.