Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Velits pred odchodom na Tour de France
Zdielať na

Velits pred odchodom na Tour de France

Zdroj: SITA

Na prestížnej Tour de France štartuje po 13 rokoch ďalší Slovák - Peter Velits

V drese tímu Milram sa v západofrancúzskom Breste postaví na štart Peter Velits. Dvadsaťtriročný cyklista cestoval do Francúzska v stredu. "Nebral som si so sebou nič špeciálne, sú to preteky ako každé iné, aj keď významnejšie. Ak by som niečo zabudol, tím má veľa vecí, čiže nič by mi nemalo chýbať," povedal pred odchodom do Brestu pre agentúru SITA Peter Velits. V tíme Milram je úradujúci majster sveta prvú sezónu, počas nej sa učí, aj keď už dosiahol v konkurencii s najlepšími v pretekoch ProTour viaceré dobré výsledky. Ako jeden z lepších vrchárov sa dostal aj do nominácie Milramu na Tour de France, kde naposledy štartoval cyklista so slovenským občianstvom v roku 1995. Ján Svorada, ktorý neskôr získal český pas, absolvoval so slovenským tri ročníky Tour (1993, 1995 - nedokončil, 1994 - 103. miesto, vyhral jednu etapu), pred ním sa na francúzskych cestách predstavil aj Milan Jurčo (1987 - nedokončil, 1988 - 139. miesto). Na Tour de France čaká na pelotón vyše 3500 km. "Neviem, s čím by som to mohol porovnať. Ešte nikdy v živote som také dlhé preteky nešiel, aj preto sa mi to ťažko k niečomu prirovnáva. Uvidíme, aké to bude."

Organizátori tentoraz zvolili ľahšie kopce ako v minulých ročníkoch, viaceré "chuťovky" však v programe ostali. Ročník 2008 by mal vniesť čerstvý vietor do dopingom narušeného podujatia. Tomu sa prispôsobila aj trasa, ktorá však je opäť veľmi zaujímavá a náročná. Prvýkrát po 15 rokoch čaká pelotón stúpanie na Col de la Bonette-Restefond, s nadmorskou výškou 2802 m najvyšší horský priesmyk v Európe. Velits vie, že ho nečaká ľahká úloha. "Profil Tour som si zatiaľ pozrel len čiastočne. Dôležitejšie je, keď si každú etapu naštudujem pred jej začiatkom. Niektoré vrcholy som absolvoval už na pretekoch Critérium Dauphine Libere, ďalšie stúpania budú pre mňa úplne neznáme. Zatiaľ sa tým však nejako nestresujem, vnútorná nervozita príde tesne pred štartom," hovorí Peter Velits.

Tím Milram má vo svojom strede osobnosť v podobe Erika Zabela. Nemecký šprintér však na umiestnenia v celkovom poradí nepomýšľa, skôr sa zameria na etapové koncovky. Velits by mal byť jedným z lídrov družstva v celkovom hodnotení, on by chcel dosiahnuť aspoň nejaký čiastočný úspech.

"Extra úlohy pred Tour nemá z tímu nikto. V rovinatých etapách sa pôjde na Zabela, celkovo by chcel na čo najlepšie priečky útočiť Christian Knees. Budeme mu pomáhať, stratégia sa však bude určovať v priebehu pretekov. Mne športový manažér povedal, aby som sa skôr učil a pokúsil sa niečo dosiahnuť v etapách. Nemám cieľ na umiestnenie v celkovom hodnotení, nebudem útočiť ani na biele tričko pre najlepšieho do 25 rokov, skôr sa pokúsim urobiť niečo v etape, buď v úniku, alebo v koncovke," dodal Velits.