Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chambliss vyhral vo veľkolepom súboji
Zdielať na
Ostatné

Chambliss vyhral vo veľkolepom súboji

Kirby Chambliss (USA) zdolal v Detroite pred 750 000 americkými a kanadskými divákmi Paula Bonhommea (Veľká Británia) vo veľkolepom súboji pretekov svetovej série Red Bull Air Race. Bola to Bonhommeova prvá prehra v tejto sezóne, keď vyhral prvé dve súťaže v Abu Dhabi a San Diegu. Britský pilot však ešte stále vedie v celkovom poradí s 26 bodmi, ale Chambliss dokázal, že ho možno zdolať.

“Ako blázon som vyletel a pristál som najrýchlejšie, ako som len vedel,” povedal Chambliss po jednej z dvoch vzrušujúcich jázd na najťažšej trati, aká sa kedy vyskytla v štvorročnej histórii svetovej série Red Bull Air Race. Chambliss, šampión z roku 2006, sledoval predtým, ako Bonhomme zdolal Rakúšana Hannesa Archa vo fantastickom semifinálovom súboji v neuveriteľnom čase 1:10,01 min. “Na konci nás delili iba zlomky sekundy,” povedal Chambliss. “Dosiahol čas 1:10 a bol som presvedčený, že ma zdolá. Nazdával som sa, že nie je v mojich silách, aby som prekonal tento čas. Potom som však bol nesmierne šťastný.”

Arch obsadil čistou jazdou tretie miesto s časom 1:12.73 min, keď porazil vo vylučovacom súboji o tretie miesto Američana Mikea Mangolda (1:15,44), ktorý vyhral svetovú sériu pred rokom. Rakúšanove  súčasné výkony sú menším prekvapením -  skončil druhý v Abu Dhabi, štvrtý v San Diegu a teraz tretí v Detroite. Arch prejavil osobitne svoju triedu oslnivým časom 1:11,71 min v semifinále. S druhým najlepším časom v celej súťaži bol spokojný. A navyše na trati, ktorú očividne považujú za najťažšiu vôbec najmä pre vietor a tak druhé kola sa museli ísť v opačnom poradí.

Preteky v Detroite obmedzovali náročné veterné podmienky, ktoré postihli najmä sobotňajšiu kvalifikáciu. Ale dvanásť pilotov sa vyrovnalo so vzrušujúcimi priebehom, ktorý vyrážal dych., keď piloti takmer v každej jazde zlepšovali svoje časy.

Po dvoch spojených pretekoch v Spojených štátoch sa podujatie presunie do Európy. Budúci mesiac sa 5. a 6. júla uskutočni v Štokholme ďalšie preteky..

Zdielať na