Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Biatlonistka Anastasia Kuzminová sa stala MAJSTERKOU SVETA v šprinte
Zdielať na

Biatlonistka Anastasia Kuzminová sa stala MAJSTERKOU SVETA v šprinte

Archívna reportáž

ÖSTERSUND / Anastasia Kuzminová sa stala..... v šprinte na 7,5 kilometra na majstrovstvách sveta vo švédskom Östersunde. Kuzminová pritom včera neštartovala pre chorobu.

Je to vôbec prvá zlatá medaila Kuzminovej z majstrovstiev sveta v individuálnych pretekov. "Je to fantastické, čo sa stalo. Ešte ráno sa nevedelo, či pôjde a hneď majsterka sveta," uviedol pre RTVS jej tréner a manžel Daniel Kuzmin

"Dnes jej to všetko sadlo. Súperky netriafali, Nasťa bežala na to ako bola pripravená, fantasticky," dodal Kuzmin. 

"Som veľmi šťastná. Som rada, že sa to podarilo s jednou chybou," povedala Kuzminová pre RTVS. 

Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová zaznamenala v pretekoch jeden chybný výstrel v ľahu. Na trati predviedla šiesty najrýchlejší bežecký výkon zo všetkých štartujúcich pretekárok

Kuzminová v roku 2009 získala striebro, v roku 2011 bronz. 

Tridsaťštyriročná Kuzminová absolvuje v Östersunde svoje posledné majstrovstvá sveta v kariére. Trojnásobná olympijská šampiónka o medailách pred odchodom nahlas nehovorila, ale rada by svoju zbierku úspechov doplnila o zlato z MS, ktoré jej chýba.

Dvadsaťšesťročná Breznianka Paulína Fialková obsadila po 4 chybách na strelnici 48. miesto. Zverenka Anny Murínovej a Martina Bajčičáka nenadviazala na výborné výkony z pretekov Svetového pohára, keď jej v priebežnom poradí celkového hodnotenia patrilo pred MS skvelé šieste miesto.

Mladšia sestra Paulíny Ivona Fialková finišovala na 33. pozícii. Na strelnici minula 2 terče. Kvarteto Sloveniek v štartovom poli doplnila Terézia Poliaková, ktorá sa po 4 nepresných výstreloch umiestnila na 86. priečke.

Na uplynulom svetovom šampionáte sa z triumfu v šprinte žien tešila česká reprezentantka Gabriela Koukalová, ktorá na prebiehajúcich MS chýba, keďže pre zdravotné problémy prerušila svoju kariéru. Historicky najúspešnejšou pretekárkou na MS v disciplíne šprint je Nemka Magdalena Neunerová s troma titulmi (2007, 2011, 2012). Medzi krajinami je na čele poradia Nemecko, ktorého reprezentantky vybojovali už 9 zlatých medailí v rýchlostných pretekoch. Jedinú medailu v šprinte pre Slovensku v doterajšej histórii MS má vo svojej zbierke Kuzminová, mala bronzový lesk a získala ju v roku 2011 vo fínskom Kontiolahti.

V doterajšom priebehu aktuálnej sezóny Svetového pohára sa odjazdilo sedem rýchlostných pretekov. V dvoch prípadoch uspela Nórka Marte Olsbuová-Röiselandová, keď triumfovala v americkom Salt Lake City a českom Novom Meste na Morave. Zvyšné víťazstvá si rozdelila pätica pretekárok, medzi nimi nechýba ani Kuzminová, ktorá sa na najvyšší stupienok v šprinte postavila v nemeckom Ruhpoldingu.

Súvisiace články