Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kvitovej najnovšie pomohli psy. Usvedčili útočníka
Zdielať na

Kvitovej najnovšie pomohli psy. Usvedčili útočníka

Archívne video

BRNO / Výpoveď slávnej tenistky a pachové stopy. To sú dva hlavné dôkazy obžaloby v prípade súdu s Radimom Žondrom (33), ktorý mal pred viac ako dvoma rokmi napadnúť českú tenistku Petru Kvitovú v jej byte. Hoci sú pachové stopy nepriamym dôkazom, špeciálne vycvičené psy podľa Práva Žondru identifikovali celkom jasne.

Pachové stopy zatiaľ neboli brnianskému krajského súdu predložené, podľa denníka Právo sa však môžu stať dôležitým aspektom pri finálnom rozhodovaní. Hoci ide o nepriamy (podporný) dôkaz, závery skúmania sú údajne veľmi presvedčivé.

Pokus vykonávali podľa dôveryhodného zdroja denníka hneď štyri cvičené psy, ktoré skúmali pachové stopy z miesta činu. Tie kriminalisti zaistili v byte Kvitovej z jej oblečenia, ktorého sa Žondra dotýkal, a z miesta, kde mal obžalovaný stáť. Pachovky sa následne porovnávali s pachom podozrivého, ktoré získali pri jeho zadržaní.

Samotná skúška podľa Práva prebiehala v prísnejšom režime. Policajti rozmiestnili po miestnosti tri metre od seba šesť plechoviek s pachovou stopou. Psy potom vždy museli označiť tú nádobu, z ktorej pach cítili. Každý z nich pokus vykonal celkom trikrát, pričom sa pred novým testom plechovky premiešali. Z celkových dvanástich pokusov sa žiadny z cvičených psov nepomýlil.

Vďaka stopercentnej úspešnosti testu sú tak podľa denníka výsledky prakticky nespochybniteľné. Keby sa niektorý z policajných psov hoci len raz pomýlil, závery by relevantné neboli. "Buď to ten pes cíti, alebo necíti, jeho nejde oblbnúť," povedal Právu jeho zdroj.

Či už pachová skúška na súde bude mať vplyv, alebo nie, hlavný a usvedčujúci dôkaz už predložený pravdepodobne bol. Petra Kvitová totiž sama na páchateľa ukázala, a dokonca sa osobne zúčastnila súdneho pojednávania a ako svedok proti nemu vypovedala, aj keď v oddelenej miestnosti.

Obžalovaný Radim Žondra stále tvrdí, že je nevinný. V byte Kvitovej vraj nikdy nebol, slávnu športovkyňu pozná údajne len z televízie. V čase činu sa podľa svojich slov nachádzal desiatky kilometrov na stavbe, čo potvrdili aj jeho kolegovia. "Bol to zrovna kontrolný deň, takže tam byť musel," povedal dotyčný na súde, ktorému okrem iného uviedol, že z miesta mali vzniknúť aj fotografie, ktoré to potvrdzujú. Na tých ale obvinený nefiguruje. Polícia mala zabezpečiť aj páchateľa stavebný denník, v ktorom o prácu v inkriminovaný deň údajne nie je žiadna zmienka.

Súvisiace články