Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pokus o svetový rekord. Zabehnú bežci maratón pod 2 hodiny?
Zdielať na

Pokus o svetový rekord. Zabehnú bežci maratón pod 2 hodiny?

BERLÍN / Dve hodiny dve minúty a 57 sekúnd. To je súčasný svetový rekord, ktorý na maratóne v Berlíne vytvoril bežec Dennis Kimmmeto z Kene. Kimmeto opäť posunul maratón k dvojhodinovej méte. K zabehnutiu vyše 42 kilometrovej vzdialenosti tak chýbajú už iba necelé tri minúty.

"Sú to len tri minúty, ale v reále je to jeden kilometer. To znamená, že bežia 20 kilometrov. To znamená, že bežia 20 kilometrovou rýchlosťou, ale budú musieť bežať 21 kilometrovou rýchlosťou, aby ten rekord dali," vysvetľuje olympijský maratónsky bežec Marcel Matanín. Reč je o prekonaní troch minút. A pritom hranice ľudských síl prekonávajú maratónci už teraz. Na olympiáde v roku 1908 zabehol víťaz maratón za dve hodiny 55 minút, teda takmer tri hodiny. Dnešní víťazi sa približujú dvom hodinám.

Rekordy sa prekonávajú rýchlejšie ako v minulosti.  Od roku 1998 sa rekordy zlepšujú až štyrikrát rýchlejšie ako v predchádzajúcich desaťročiach. Len od roku 2000 bol rekord prekonaný už sedemkrát. V sobotu ráno v Taliansku sa možno podarí prekonať dvojhodinovú métu. Pokúsia sa o to traja špičkoví bežci Eliud Kipchoge z Kene, Lelisa Desisa z Etiópie a Zersenay Tadese z Eritrey.

"Títo bežci sú najlepší. Je to dané aj geneticky tým, že majú červených krviniek viac, lebo sa narodili na náhorných plošinách," vysvetľuje Matanín. Odborníci tvrdia, že africkí bežci majú stále rezervy. Napríklad sa dá zlepšiť ich stravovanie. Obvykle jedia to isté, čo jedia aj ostatní ľudia v ich komunite. Ich výkonnosti by podľa nich pomohla lepšia strava.   

Súvisiace články