Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Extrémne výkony športovcov. Za sedem dní odbehli po svete 7 maratónov
Zdielať na

Extrémne výkony športovcov. Za sedem dní odbehli po svete 7 maratónov

SYDNEY / V mrazivom januári mnohí z nás drkotali zubami a zo zimy utekali do tepla domova. Nájdu sa ale športoví fanatici, ktorí v extrémnom počasí prekonávajú svoje osobné limity.

Zvládnu aj maratón. A keby len jeden, tí ktorých vám teraz ukážeme zvládnu za týždeň aj sedem!

World Marathon Challenge je naozaj extrémna akcia, počas ktorej musia vytrvalci za 7 dní na siedmych kontinentoch zabehnúť sedem maratónov. Ten prvý odštartovali na Antarktíde, v neznesiteľných podmienkach, za silného vetra, kde pocitová teplota dosahovala až mínus 30 stupňov Celzia. Dalšie zastávky mal tento maratónsky kolotoč  v čílskom Punte Arenas,  v Miami na Floride, v španielskom Madride, v Marakeši, potom v Dubaji, kde pretekárov  trápili až 34-stupňové horúčavy  a vyvrcholil v austrálskom Sydney. Tentoraz vytrvalci vybehli na trať už v noci, aby sa ostrým  slnečným lúčom vyhli.  Pri presunoch mezdzi siedmymi kontinentami tak nalietali  38-tisíc kilometrov, no čo je dôležitejšie -  prebehli 295!, pričom museli znášať obrovské teplotné šoky.  Suverénnym víťazom svetovej maratónskej výzvy sa stal Američan  Michael Wardian. 42-ročný vytrvalec vyhral  všetkých sedem maratónov a v každom z nich dosiahol čas pod tri hodiny v rozmedzí 2:45 – 2:49 min.

Nadľudský výkon okomentoval stroho: „Každý deň som si zabehol svoj limit. V priebehu týždňa sme obleteli a prebehli skoro celý svet. Je to naozaj niečo výnimočné!" Druhé miesto si  vybojoval český triatlonista Petr Vabroušek, no medzi vytvrvalcami sa nestratil ani Slovák Daniel Paľko, ktorý v celkovej klasifikácii obsadil 9. priečku. V súťaži žien triumfovala Čiľanka  Sylviana Cameliová.

Súvisiace články