Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slafkovský majstrom Európy v C1, striebro Martikána
Zdielať na

Slafkovský majstrom Európy v C1, striebro Martikána

Zdroj: O.Ondráš

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Majstrom Európy v kategórii singlkanoistov na šampionáte v Liptovskom Mikuláši sa v sobotu popoludní stal Alexander Slafkovský.

Striebro si vybojoval ďalší slovenský reprezentant Michal Martikán, bronzovú medailu zavesia na krk Španielovi Anderovi Elosegimu. Stopercetné slovenské stupne víťazov neboli nereálne, ale Matej Beňuš napokon obsadil piate miesto s väčším odstupom na bronzovú priečku. Odsunuli ho tam dva dotyky s bránkami. Už pred kontinentálnym vrcholom v Liptove bolo isté, že účasť na olympijských hrách v Riu de Janeiro si v tejto kategórii spomedzi Slovákov vybojoval Matej Beňuš, keďže bol výrazne lepší ako Martikán a Slafkovský na predchádzajúcich troch kvalifikačných podujatiach.

Slafkovský výsledným časom 99,87 s o 1,79 s zdolal krajana a tiež kamaráta z Liptova Michala Martikána. Zatiaľ čo 33-ročný Slafkovský absolvoval jazdu na náročnej a na mnohých miestach zradnej trati Orava bez trestných sekúnd, o štyri roky staršieho Martikána pripravili o druhý domáci titul dva dotyky na bránkach číslo 9 a 18. Aj s jedným "ťukom" by ešte bral zlato, ale napokon chybil dvakrát.

Slafkovskému sa splnila túžba stať sa majstrom Európy pred vlastnými fanúšikmi. Prvý titul kontinentálneho šampióna si vybojoval pred dvoma rokmi vo Viedni, teraz pridal druhý a celkovo siedmu medailu z ME (bilancia 2-3-2). Päťnásobný olympijský medailista Martikán, ktorý teraz bral striebro, si pocit kontinentálneho šampióna pred domácimi fanúšikmi vychutnal pred 9 rokmi, keď v Liptove získal prvý zo svojich štyroch titulov. Celkovo má na konte 4 zlaté a 4 strieborné medaoily z ME.

"Bola to postupne gradujúca jazda. Začal som viac na istotu, ale postupne som pridával. Tlačili ma aj ľudia a výbuch emócií v cieli si potom odnieslo pádlo. V závere to už bolo zubami-nechtami, aby som to udržal do cieľa. O pádlo som prišiel, ale mám nejaké v zálohe. Je to iné ako vyhrať titul majstra Európy vo Viedni. Tam som mal síce jeden fanklubový autobus, ale tu ma poznajú tri štvrtiny ľudí na tribúne. Dážď mi neprekážal, to skôr divákom, ktorí boli viac mokrí. Ja som sa trochu obával iba vetra, ale nakoniec to bolo v pohode," povedal v jednej z prvých reakcií nový majster Európy Alexander Slafkovský. Michal Martikán k finálovej "stríebornej" jazde poznamenal: "V prvom rade sa chcem poďakovať za fantastickú atmosféru, ktorá zostane vo mne po celý život. Bola skvelá napriek pre divákov nepriaznivému počasiu. Ja som sa tešil, že konečne máme veľkú vodu a dobre sa pádlovalo. Sašo je skvelý pretekár, doma jazdí veľmi dobre. Mňa teší, že som bol o dosť rýchlejší, ale mal som ľahké dotyky na bránkach. Som rád, že sa nám podarilo doma získať dve medaily."

C1 muži - finále - výsledky:

1. Alexander Slafkovský (SR) 99,87 (0), 2. Michal Martikán (SR) +1,79 s (4), 3. Ander Elosegi (Šp.) +2,69 (4), 4. Denis Gargaud Chanut (Fr.) +4,16 (4), 5. Matej Beňuš (SR) +11,69 (4), 6. Franz Anton (Nem.) +12,41 (2), 7. Grzegorz Hedwig (Poľ.) +16,71 (12), 8. Pierre-Antoine Tillard (Fr.) +22,03 (4), 9. Aleksandr Lipatov (Rus.) +58,54 (54), 10. Sideris Tasiadis (Nem.) +58,55 (56)

Súvisiace články