Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Petríková na MS zlatá, pre Slovensko päť medailí
Zdielať na

Petríková na MS zlatá, pre Slovensko päť medailí

BELEHRAD / Slovenská reprezentantka v kickboxe Veronika Petríková si vybojovala zlatú medailu v disciplíne K1-Rules na majstrovstvách sveta v Belehrade (27. - 31. 10.), na ktorom štartovalo podľa oficiálnych údajov 669 pretekárov (179 žien a 493 mužov) z 55 krajín piatich kontinentov.

Členka ŠKP PŠ Košice v kategórii do 56 kg zdolala v srbskej metropole postupne Fínku Eriku Rinneovú, Alesiu Klimavecovú z Bieloruska, Camilu Rivarolovú zo Švédska a vo finále aj Christin Fiedlerovú z Rakúska.

"Je to fantastický výsledok. Petríková je prvou slovenskou majsterkou sveta organizácie WAKO v najťažšej disciplíne kickboxu - K1. Vo finále proti Fiedlerovej opäť išla ako dobre namazaný stroj, ktorý sa nezastaví. Od prvej do poslednej sekundy vnútila protivníčke svoj štýl boja založený na kombináciách rúk a nôh. Keďže Rakúšanke postupne dochádzala aj kondička, Veronika ešte zvýraznila náskok a zvíťazila úplne jednoznačne 3:0 na body," informoval agentúru SITA prezident Slovenského zväzu kickboxu Peter Onuščák.

Výprava SR si na tohtotýždňovom šampionáte vybojovala dovedna päť medailí (bilancia: 1 - 1 - 3). O druhú finálovú účasť sa v Belehrade postarala tiež v K1-Rules Veronika Cmárová, ktorú v kategórii do 65 kg zastavila až domáca Srbka Teodore Maničová. Predtým si kickboxerka Tatrana Prešov KB Košice poradila so Sarah Avrahamovou z Izraela, následne s Austrálčankou Tarou Jamesovou a v semifinále uspela aj proti Irem Akinovej z Turecka. "Začiatok finálového zápasu bol poznačený opatrnosťou i trémou Cmárovej, veď Veronika má iba 21 rokov. Srbka získala mierny bodový náskok. V druhom a najmä v treťom kole začala Veronika plniť pokyny trénerov a presadzovať sa svojou najsilnešou zbraňou, tvrdými lowkickmi. Kórejský stredový rozhodca však v poslednej minúte 3. kola udelil Cmárovej trest, čo znamenalo mínus bod a prakticky rozhodol súboj v prospech Maničovej. V záverečnom mohutnom nápore už Veronika nedotiahla skóre a podľahla najtesnejším rozdielom," poznamenal ďalej Peter Onuščák.

Sestra Veroniky Cmárovej Lucia získala bronz v K1-Rules v kategórii do 60 kg (členka Tatrana Prešov KB Košice v semifinále nestačila na Chorvátku Mariju Malenovicovú, pozn.), bohatú slovenskú medailovú zbierku na MS v Belehrade skompletizovali dvoma ďalšími tretími miestami Katarína Dovalová v light-kicku nad 70 kg (v boji o finále prehrala s Fulyou Aycicekovou z Turecka) a jej klubový kolega z ŠKP Banská Bystrica Jaroslav Paľa v light-kicku nad 94 kg - v semifinále podľahol Poliakovi Michalovi Blawdziewiczovi.

"V hodnotení národov sme spoločne s Českou republikou skončili na 14. priečke. Keby sme brali do úvahy iba najtvrdšiu a zrejme aj najatraktívnejšiu ringovú diciplínu kickboxu K1, v nej obsadilo Slovensko fantastické 6. miesto. Pred nami boli len ringové veľmoci - domáce Srbsko, Rusko, Bielorusko, Poľsko a Maroko," dodal spokojný prezident Slovenského zväzu kickboxu Peter Onuščák.

V športovej hale Pionir v Belehrade išlo o prvú časť MS 2015, a to v disciplínach light-kick, low-kick a K1-Rules. Druhá časť tohtoročných majstrovstiev sveta v kickboxe sa uskutoční v írskom Dubline (24. - 28. novembra), kde sa bude súťažiť v lightkontakte, pointfightingu (semikontakt) a fullkontakte.