Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slovensko má športové talenty, no chýba im finančná podpora
Zdielať na
Ostatné

Slovensko má športové talenty, no chýba im finančná podpora

BRATISLAVA / Slovensko má majsterky sveta v pretláčaní rukou. Náš tím sa vrátil z majstrovstiev s troma zlatými a dvoma striebornými medailami. Zo svojho úspechu sa športovci tešia, no problémom pre nich sú peniaze a financovanie.

O talenty Slovensko núdzu nemá. Častokrát sú ale problémom financie a podpora. O úspechoch niektorých športov sa hovorí málo.

"Mňa to mrzí ako športovca, pretože trénujeme a reprezentujeme túto krajinu. My za tú dvadsaťročnú existenciu, čo existuje tento šport na Slovensku, sme priniesli už cez tristo medailí," hovorí majsterka sveta v pretláčaní rukou Rebeka Martinkovičová.

Problém sú peniaze

Malé športy ale majú veľký problém s peniazmi. Športovci sa boja, že nový zákon o športe ešte viac zvýhodní tie známejšie a populárnejšie disciplíny.

"Je dehonestujúce pre malé športy, keď automaticky ich výsledok je degradovaný na úroveň 21. alebo až 31. miesta pri olympijskom športe. Podľa mňa, keď je niekto v akomkoľvek športe  majster sveta, tak vždy je len majster sveta," hovorí prezident Slovenskej asociácie pretláčania rukou Marián Čapla.

O každé euro bojujú i ďalší športovci. "Na Slovensku je problém športovať a hlavne od malých detí. Rodičia majú problém ich zafinancovať," dodáva tréner a majster sveta v silovom trojboji Ľuboslav Velgos.

Sponzoring

Michal Pokorný, ktorý sa venuje bikrosu a trialu, chce s kamarátmi opraviť dráhu pre budúce talenty. Odkázaní sú ale len na sponzoring. "Bojujeme teda s tým, že hokej a futbal sú viac športy, ktoré sú propagované. S chalanmi to preto viac-menej staviame a upravujeme svojpomocne. Zháňame tiež peniaze a financie na techniku," hovorí športovec.

Pripravovaný športový zákon má v praxi znamenať hlavne viac peňazí pre šport. Dotáciu budú vypočítavať na základe vzorca a zohľadní sa napríklad popularita či zisk medailí. Sponzoring bude pre firmy oveľa výhodnejší.

"Súkromná firma bude môcť sponzorovať športovca, ale s tým, že si bude môcť dať tieto peniaze aj do nákladov, čo doteraz nebolo možné," ozrejmuje hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Ksenzsighová Dupaľová.

Slovensko má športových talentov neúrekom, chýba im ale finančná podpora, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články