Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Opäť o chlp! Sagan v 5.etape na treťom mieste
Zdielať na

Opäť o chlp! Sagan v 5.etape na treťom mieste

ALCALÁ DE GUADAÍRA / Peter Sagan obsadil 3. miesto v stredajšej 5. etape cyklistických pretekov Okolo Španielska.

V šprintérskej koncovke etapy z Roty do Alcalá de Guadaíra (167,3 km) Sagan tentoraz v samom závere nestačil na víťazného Austrálčana Caleba Ewana (Orica GreenEdge) a Nemca Johna Degenkolba (Giant-Alpecin). Čas víťaza bol 3:57:28 h.

Aktívny líder tímu Tinkoff-Saxo Sagan má na tomto ročníku Vuelty na konte jedno etapové víťazstvo, dve druhé miesta a teraz aj tretie. Zostáva na čele bodovacej súťaže o zelený dres.

Dlhé kilometre strávilo v stredu v úniku trio Iljo Keisse (Etixx - Quick Step), Antoine Duchesne (Europcar) a Tsgabu Grmay (Lampre - Merida). Spočiatku to bol sólový pokus prvého Etiópčana v pelotóne Vuelty Grmaya, po 19 km sa k nemu pridali Belgičan Keisse a Kanaďan Duchesne. Po 50 km mala trojica vpredu náskok 7 minút pred pelotónom.

Hlavný balík, v ktorom udávali tempo najmä cyklisti tímu Giant-Alpecin, postupne ukrajoval z časového manka na utečencov a 30 km pred koncom zaostával už iba o dve a štvrť minúty. Rýchlostnú prémiu na 149. km vyhral bývalý dráhar Keisse, ktorý sa vzdialil kolegom z úniku. Tranzitná etapa do provincie Sevilla, v ktorej nebola žiadna vrchárska prémia, priniesla viac vzruchu až v samom závere.

Deväť kilometrov pred cieľom bol aj Keisseho únik minulosťou. Šprintérske tímy si začali utvárať pozície pre svojich lídrov. Vpredu sa prekvapujúco objavil aj "vláčik" afrického zoskupenia MTN-Qhubeka. Nechýbali ani jazdci Tinkoff-Saxo, ktorí pripravovali záver pre Petra Sagana. Na širokej ceste sa schyľovalo k typickému hromadnému špurtu. V záverečnom kilometri sa cesta zdvihla a Sagan mal výbornú pozíciu na šprintérsky záver. Napokon sa popri ňom aj ďalšom favoritovi Degenkolbovi vyrútil Austrálčan Ewan, na ktorého rýchlosť v koncovke Nemec ani Slovák nestačili.

Najčítanejšie