Polojasno
22°
Bratislava
Plavecký fenomén! Slovensko má trojnásobného juniorského majstra Európy
Zdielať na

Plavecký fenomén! Slovensko má trojnásobného juniorského majstra Európy

BRATISLAVA / Slovensko má čerstvého trojnásobného juniorského majstra Európy! Adám Bukor má síce ešte len 16 rokov, ale hravo poráža aj dospelých súperov. Dokazujú to jeho úspechy, ktorými sa môže už teraz pochváliť.

Slovenský juniorský reprezentant, juniorský majster sveta v plávaní s plutvami Ádám Bukor sa stal trojnásobným juniorským majstrom Európy v metropole Srbska v Belehrade, keď na juniorských majstrovstvách Európy v plávaní s plutvami (konali sa od 2.júla do 7.júla 2015) nenašiel premožiteľa v bazéne a na tratiach 400 metrov, 800 metrov a 1500 metrov suverénne zvíťazil!

Je to historický úspech Slovenského plutvového plávania, keďže podobný úspech európskeho formátu Slovensko nepamätá! Bukor, juniorský majster sveta z Kréty 2014 týmto výkonom na tomto šampionáte zabezpečil pre Slovensko 2. miesto v medailovom hodnotení štátov keď nás predbehlo len Rusko (medailové umiestnenie získalo 12 zo 17 zúčastnených krajín Európy).

Ádám v bazéne zaplával skvelé časy. Na 400 metrovej trati zaplával čas 3:05,56 min., na 800 metrov 6:30,08 min. a na najdlhšej 1 500 metrovej trati finišoval na 1. mieste s časom 12:35,91 min.

Poráža aj dospelých

Ádám po návrate z úspešného šampionátu v Belehrade na Slovensko ihneď odletel na majstrovstvá sveta v plávaní s plutvami seniorov do Číny. Na tomto svetovom podujatí Bukor plával 1 500 metrov kde skončil medzi 21 dospelými plavcami tesne za medailovým umiestnením na 4. mieste a na kratšej trati 800 metrov, ktorá je Bukorova oblúbená trať, doplával s pomedzi 27 plavcov na peknom 5. mieste.

Napriek tomu, že Bukor aj na budúci rok bude ešte juniorom, tento šampionát je pre neho výbornou skúsenosťou kde už teraz majú dospelí plavci pred ním veľký rešpekt. Adám preteká za Klub Vodných Športov Barakuda Šalaštudent Gymnázia Zoltána Kodálya v Galante. Preteká od roku 2006 a doteraz absolvoval viac ako 340 pretekov, z toho sa mu podarilo zvíťaziť až 200 krát.

Za úspechmi Ádáma je najmä tvrdá drina. Od 11 rokov trénuje dvojfázovo a každý deň odpláva až 10 kilometrov počas tréningu. Pozrite si rozhovor s Ádámom Bukorom a jeho trénerom Tiborom Jakodom:

Súvisiace články