Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Barcelona v Bilbau s odretými ušami, Real neuspel u nováčika
Zdielať na

Barcelona v Bilbau s odretými ušami, Real neuspel u nováčika

BILBAO/GIJÓN / Nedeľňajšími zápasmi vstúpili do nového ročníka najvyššej španielskej futbalovej súťaže Primera División 2015/2016 aj dvaja najväčší favoriti na zisk majstrovského titulu - FC Barcelona a Real Madrid.

Katalánsky klub nastúpil na pôde baskického mužstva Athletic Bilbao. Doma mimoriadne odolný tím hosťom nič nedaroval, napokon sa však musel skloniť pred zverencami Luisa Enriqueho po prehre 0:1. Obhajca majstrovského titulu v La Lige odohral štvrtý súťažný zápas v sezóne, herne však opäť nepresvedčil. Hosťom vyšla v 54. min pekná akcia po ľavej strane, keď center Jordiho Albu vracajúceho sa po zranení zužitkoval na rozhodujúci presný zásah volejom Luis Suárez. Uruguajský útočník bol v zápase pri všetkom podstatnom. Po faule naňho odpískal hlavný rozhodca v 31. min pokutový kop, ktorý Argentínčan Lionel Messi nepremenil.

"Tieto zápasy nás inšpirujú k tomu, aby sme vyhrali celú súťaž. Vyhrali sme a to je najdôležitejšie. Museli sme byť trpezliví a čakať na správny okamih," povedal pre web FC Barcelona Suárez, na ktorého nadviazal Jordi Alba.

"Hralo sa nám ťažko, pretože trávnik bol príliš suchý. V takýchto dueloch musíte ukázať srdce a dušu. Stálo nás to veľa síl, ale nakoniec sme dosiahli dôležitý triumf. Teraz máme týždeň na regeneráciu, v ďalšom zápase budeme určite vyzerať čerstvejšie," povedal 26-ročný obranca.
Koučovi FCB Luisovi Enriquemu narobili v priebehu zápasu problémy zranenia dvoch dôležitých hráčov. Ešte v priebehu prvého polčasu musel pre problémy v oblasti slabín striedať Brazílčan Dani Alves. Po hodine hry utrpel zranenie členka defenzívny stredopoliar Sergio Busquets v súboji s protihráčom. Ako informovala oficiálna stránka barcelonského klubu, rozsah zranení u oboch futbalistov bude známy po pondelkových vyšetreniach.

"Myslím si, že sme La Ligu začali tak ako pred rokom - na vysokej úrovni. Držali sme Athletic ďaleko od možnosti vytvoriť si nebezpečné situácie. Celkovo som spokojný. Vytvorili sme si viac šancí ako Bilbao. Na konci nás jeho hráči dostali do úzkych, pretože výsledok bol stále otvorený. Veľmi dobre zahrali Sergi Roberto a Jordi Alba, veľmi nám pomohli v defenzíve aj ofenzíve. Zranenia sú súčasťou futbalu, je to náročný šport. Uvidíme, aké budú výsledky lekárskych vyšetrení," povedal 45-ročný rodák z Gijónu.

Pre obe mužstvá išlo o tretie vzájomné meranie síl v priebehu desiatich dní. Súperi sa stretli aj v nedávnom dvojzápase o Španielsky superpohár, v ktorom vysoko dominovali hráči Bilbaa (4:0 doma a 1:1 vonku, pozn.).
Futbalisti Athletica Bilbao ukončili ziskom národného superpohára 31-ročný pôst, počas ktorého nezískali žiadnu trofej. Zverenci trénera Ernesta Valverdeho následne vo štvrtok 20. augusta prehrali v prvom zápase play-off EL na žilinskej pôde 2:3.

O niečo pútavejšie predstavenie priniesol zápas nováčika Sportingu Gijón s Realom Madrid. Zápas sa hral pred búrlivou kulisou, hráči na oboch stranách nešetrili krokom, chýbali však góly. Real nedokázal nájsť recept na výborne chytajúceho Ivána Cuéllara v domácej bránke, a tak sa zápas skončil nerozhodne 0:0. Hrdina stretnutia privádzal svojimi zákrokmi hosťujúce hviezdy do zúfalstva, viackrát aj so šťastím intervenoval pri prudkých strelách najlepšieho hráča sveta Cristiana Ronalda.

"Prvý polčas bol náročný. Nevytvorili sme si toľko príležitostí, koľko som očakával. Navyše sme súperovi dovolili zopárkrát nám podkúriť. Po prestávke sme zvýšili obrátky, vytvorili sme si veľa šancí, mali sme množstvo streleckých pokusov. Chýbala nám však presnosť a v niektorých momentoch finálna prihrávka. Stretnutie sme končili rozostavením 4-3-3, aby sme roztiahli hru viac do šírky. Ak chcete dostať z hráčov to najlepšie, musíte im dopriať určitú mieru slobody. Ešte však máme medzery. Musíme to zlepšiť, urobiť niektoré zmeny a pokračovať v začatej práci. Som optimista vzhľadom na to, ako sa mužstvo prezentovalo a fungovalo ako celok," povedal pre oficiálnu stránku madridského klubu tréner Rafael Benítez, ktorý absolvoval súťažný debut na lavičke Realu. Niekdajší kouč FC Liverpool či SSC Neapol postavil do základnej zostavy pravého obrancu Danila a na hrot útoku Jesého Rodrígueza. Po zmene strán sa debutu v madridských farbách dočkala aj čerstvá posila z Interu Miláno Mateo Kovačič.

Kapitán "bieleho baletu" Sergio Ramos bol po stretnutí sklamaný. Real sa počas duelu prezentoval 27 streleckými pokusmi, tie však neboli v konečnom účtovaní nič platné. "Želali sme si tri body. Všetko iné ako víťazstvo nie je dobré. V druhom polčase sme sa zlepšili, chýbalo nám však väčšie sebavedomie. Sporting hral dobre. Je to tím, ktorý hrá pokope dlhší čas. Nebolo to ľahké. Aj minulý rok sme mali na začiatku sezóny niekoľko potknutí. Niektoré veci vyladíme a ideme ďalej," povedal Sergio Ramos pre Canal+.