Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Lord Sagan a žltý Nibali navýšili náskoky, z víťazstva sa tešil kráľ Álp Majka
Zdielať na

Lord Sagan a žltý Nibali navýšili náskoky, z víťazstva sa tešil kráľ Álp Majka

RISOUL / Slovenský cyklista Peter Sagan má po sobotňajšej 14. etape z Grenoble na vrchol Risoul, ktorá merala 177 km a vyhral ju Poliak Rafal Majka, už 170-bodový náskok v súťaži o zelený dres pred Francúzom Bryanom Coquardom.

Dvadsaťštyriročný Žilinčan si vybojoval v sobotu ďalších 20 bodov za prvenstvo na rýchlostnej prémii, ktorá bola hneď v úvode alpskej etapy. Sagan má momentálne na konte 361 bodov.

Lord Sagan bodoval a pomáhal De Marchimu

Slovenský cyklista potvrdil svoju dominanciu v bodovacej súťaži na Tour de France aj v sobotňajšej náročnej alpskej previerke z Grenoblu na vrchol Risoul, ktorá merala 177 km. Dvadsaťštyriročný Žilinčan sa dostal v prvej časti 14. etapy do úniku a vyhral rýchlostnú prémiu, vďaka čomu zvýšil náskok v súťaži o zelený dres pred Francúzom Bryanom Coquardom už na priepastných 170 bodov. V tejto chvíli má na svojom konte už 361 bodov. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch by mu tento zisk v pohode stačil na prvenstvo. V roku 2012 pri premiére nazbieral 421 bodov, druhý André Greipel 280. O rok neskôr zdolal Marka Cavendisha o 97 bodov (409 - 312).

Sagan bol v sobotu jedným z iniciátorov úniku.

„Dnes som veľmi nechcel útočiť a ísť do úniku, lebo to bola veľmi náročná etapa. Môj tímový kolega Alessandro de Marchi však mal záujem útočiť, preto som mu chcel pomôcť. Rozhodli sme sa, že ho potiahnem a uvidíme, ako to pôjde. Nastúpil som a situácia sa vyvinula tak, že sa vytvorila vpredu veľká skupina. Napokon mi to pomohlo k bodom na rýchlostnej prémii a v pokoji som prišiel do cieľa,“ povedal Sagan, ktorý vo vedúcej sedemnásťčlennej skupine jazdil po náročné stúpanie na Col d´Izoard. Potom sa sústredil už iba na to, aby po zjazde z najvyššieho vrcholu 101. ročníka zvládol aj cieľové stúpanie na Risoul. „Musím sa poďakovať Petrovi Saganovi, ktorý mi pomohol do úniku. Správa sa na tejto Tour ako skutočný Lord, celý sa dal do mojich služieb,“ chválil tímového kolegu z Cannondalu Alessandro de Marchi.

Už v nedeľu čaká na pelotón etapa z Tallardu do Nimes, ktorá meria 222 km a mohlo by sa v nej rozhodovať v špurte celého pelotónu, v ktorom nie je bez šance ani Peter Sagan. „Som predovšetkým rád, že máme za sebou tri ťažké dni. Uvidíme, čo prinesie nedeľa. Verím v dobrý výsledok a teším sa na voľný pondelok, počas ktorého chcem čo najlepšie zregenerovať,“ dodal Peter Sagan.

Majka sa stal kráľom Álp na 101. ročníku.

V piatok finišoval druhý, v sobotu triumfoval vďaka nástupu z vedúcej skupiny v cieľovom kopci. Dvadsaťštyriročný jazdec tímu Tinkoff-Saxo dosiahol najväčší úspech kariéry a tešil sa z druhého víťazstva v profesionálnom pelotóne. Pozíciu vedúceho muža 101. ročníka Tour de France potvrdil aj v 14. etape Vincenzo Nibali, ktorý finišoval na vrchole Risoul na 2. mieste s odstupom 23 sekúnd na Majku. Nibali navýšil svoj náskok na čele celkového poradia. Tretí skončil v sobotu Jean-Christophe Péraud.

sita

Pelotón absolvoval v sobotu zatiaľ najťažšiu porciu na 101. ročníku. Cyklisti dvakrát vystúpili do nadmorskej výšky vyše 2000 m nad morom a prešli aj najvyšším bodom tohtoročného podujatia - Col d´Izoard (2360 m. n. m). Na trati boli tri náročné stúpania, pred Col d´Izoard aj 34 km dlhý výstup so sklonom 3,9 % na Col du Lautaret a potom cieľový vrchol Montée de Risoul, na ktorý sa jazdci šplhali 12,6 km.

Od úvodu etapy sa nastupovalo a veľmi rýchlo sa vytvorila vpredu 17-členná skupina. Nechýbal v nej ani Peter Sagan, ktorého prioritou bol úspech na rýchlostnej prémii. V La Paute na 40. km bol jazdec Cannondale najlepší a získal ďalších dvadsať bodov do súťaže aktivity o zelený dres. Sedemnástka jazdcov si vypracovala vyše štvorminútový náskok. Na Col du Lautaret na 82. km bol najrýchlejší Joaquim Rodríguez. Po prvej horskej prémie nasledoval tridsaťkilometrový zjazd. V ňom na 100. km menil Sagan predné koleso, ale rýchlo sa vrátil do vedúcej skupiny. Pelotón, ktorý kontrolovali jazdci Astany, znižoval stratu. V stúpaní na Col d´Izoard ako prvý zo sedemnásťčlennej skupiny odpadol Peter Sagan a na vrchole bol najlepší opäť Rodríguez. Vedúca skupina sa roztrhala na menšie, vpredu ostali v cieľovom stúpaní už iba Poliak Rafal Majka a Saganov tímový kolega Alessandro de Marchi. Za nimi sa už odohrával boj o najlepšie pozície v celkovom poradí a favoriti sa im postupne približovali. Poliak sa s tým nezmieril, v náročnom stúpaní pokračoval sám a zvyšoval náskok na prenasledovateľov. Približne 3,6 km pred cieľom zavelil Nibali a potvrdzoval svoju suverenitu na 101. ročníku. Talianovmu tempu stačil iba Jean-Christophe Péraud. Majku sa im však už nepodarilo dostihnúť.

Súvisiace články