Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Víťazom 11. etapy Gallopin, Sagan skončil deviaty
Zdielať na

Víťazom 11. etapy Gallopin, Sagan skončil deviaty

OYONNAX / Jedenástu etapu 101. ročníka cyklistickej Tour de France so štartom v Besancone a cieľom v Oyonnax (187,5 km) vyhral po sóloúniku v záverečných troch kilometroch Francúz Tony Gallopin z tímu Lotto-Belisol.

Druhý skončil v špurte väčšej skupiny Nemec John Degenkolb (Giant-Shimano) a tretí bol Talian v službách Omega Pharma Quick-Step Matteo Trentin. Slovenský rýchlik Peter Sagan z tímu Cannondale opäť až do záverečných metrov tvrdo bojoval o víťazstvo, ale napokon skončil deviaty.

V celkovom poradí si však polepšil zo 42. na 35. miesto. Druhý Slovák v pelotóne TdF Peter Velits (BMC Racing) síce prišiel do cieľa s vyše jeden a polminútovým odstupom za najlepšími, ale aj on sa posunul v celkovej klasifikácii nahor - z 31. na 30. priečku. Neohrozeným lídrom zostal naďalej Talian Vincenzo Nibali (Astana) s náskokom 2:23 min pred Austrálčanom Richiem Portem (Sky).

Po dni voľna čakalo na pelotón 187,5 km z Besanconu do Oyonnax a najmä jej záverečných 50 km so štyrmi stúpaniami nižších kategórii a záverečným zjazdom do cieľa dávalo šancu na úspech aj pre jazdcov typu Petra Sagana.

Slovenský "superman" zaútočil sólovo už na 13. kilometri, ale o pár kilometrov neskôr bol dostihnutý. Po tridsiatich kilometroch sa zrodil únik dňa v podaní tria Martin Elmiger (IAM), Cyril Lemoine (Cofidis) a Anthony Delaplace (Bretagne-Séché Environnement). Pred hlavným poľom si miestami utvorili až šesť a polminútový náskok. Na 89. kilometri prišla na rad rýchlostná prémia v Charcieri a z trojice v úniku si došpurtoval pre 20 bodov Cyril Lemoine z Cofidisu.

Elmiger zbieral prémie

Hlavné pole doviedol na prémiu s vyše štvorminútovým odstupom Nemec André Greipel pred krajanom Marcelom Kittelom. Peter Sagan (Cannondale) špurt vypustil, vedomý si obrovského náskoku na čele bodovacej súťaže, aj tak však bral päť bodov za 11. miesto. Celkovo ich mal v tom okamihu na konte už 292. Po etape sa prehupol cez 300 bodovú hranicu a pred druhým Bryanom Coquardom (Europcar) má náskok 137 bodov.

Keď začali cyklisti stúpať na prvú zo štyroch vrchárskych prémii približne 50 kilometrov pred cieľom, bol vpredu už osamotený Švajčiar Elmiger. Ten pozbieral prvenstvá aj na ďalších dvoch prémiách tretej a štvrtej kategórie, ale postupne sa k nemu dotiahli Nicholas Roche (Tinkoff-Saxo), Jan Bakelants (Omega Pharma Quick-Step), Jesus Herrada (Movistar) a Cyril Gautier (Europcar). Táto pätica mala 35 kilometrov pred finišom približne polminútový náskok pred hlavným poľom, kde začali zvyšovať tempo jazdci tímu Cannondale.

Na poslednú horskú prémiu na Cote d´Échallon 19 kilometrov pred cieľom prišiel prvý Roche, ale pelotón mu bol už v pätách. Jeho únik sa čoskoro skončil a 16 kilometrov pred cieľom sa vpredu sformovala silná deväťčlenná skupina, v ktorej nechýbali Sagan, Tony Gallopin či Kwiatkovski.

Bývalý držiteľ žltého trička Gallopin si v dlhom zjazde utvoril mierny náskok pred prenasledovateľmi. Tí ho neskôr dostihli, ale približne tri kilometre pred cieľom zaútočil znova a tentoraz to už bol útok víťazný. Nezareagoval naň ani Sagan a 26-ročný Gallopin si po zisku žltého trička splnil aj sen o etapovom triumfe na TdF.

Výsledky - Tour de France:

11. etapa (Besancon - Oyonnax, 187,5 km): 1. Tony Gallopin (Fr.) Lotto-Belisol 4:25:45 h, 2. John Degenkolb (Nem.) Giant-Shimano, 3. Matteo Trentin (Tal.) Omega Pharma - Quick-Step, 4. Daniele Bennati (Tal.) Tinkoff-Saxo, 5. Simon Gerrans (Aus.) Orica GreenEdge, 6. José Joaquín Rojas (Šp.) Movistar, 7. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing Team, 8. Samiel Dumoulin (Fr.) AG2R La Mondiale, 9. Peter Sagan (SR) Cannondale, 10. Kévin Reza (Fr.) Europcar – všetci v rovnakom čase ako víťaz,... 50. Peter Velits (SR) BMC Racing Team +1:36.

Poradie po 11. etape: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 46:59:23 h, 2. Richie Porte (Aus.) Sky +2:23, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +2:47, 4. Romain Bardet (Fr.) AG2R La Mondiale +3:01, 5. Tony Gallopin (Fr.) Lotto-Belisol +3:12, 6. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ.fr +3:47, 7. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team +3:56, 8. Jean-Christophe Peraud (Fr.) AG2R La Mondiale +3:57 9. Bauke Mollema (Hol.) Belkin +4:08, 10. Jurgen van den Broeck (Belg.) Lotto-Belisol +4:18,... 30. Peter Velits (SR) BMC +24:24,...35. Peter Sagan (SR) Cannondale +41:08.

Bodovacia súťaž (zelený dres):
1. Sagan (SR) 301 bodov, 2. Coquard (Fr.) 164, 3. Kittel (Nem.) 157

Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi): 1. Rodríguez (Šp.) 51 bodov, 2. Voeckler (Fr.) 34, 3. T. Martin (Nem.) 26

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres): 1. Bardet 47:02:24 h, 2. Pinot (obaja Fr.) +46, 3. Kwiatkowski (Poľ.) +1:38