Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Sagan v zelenom zatiaľ spokojný. Velitsa sklamali nohy
Zdielať na

Sagan v zelenom zatiaľ spokojný. Velitsa sklamali nohy

SHEFFIELD / Už po druhej etape Tour de France je slovenský cyklista Peter Sagan v zelenom drese lídra bodovacej súťaže a najradšej by ho doviezol až do parížskeho cieľa.

V nedeľu v etape z Yorku do Sheffieldu finišoval na 4. mieste. Jeho najväčší súperi v bodovacej súťaži v ťažkom a cyklisticky nádhernom teréne v strednom Anglicku postupne odpadávali a nestačili držať krok s najlepšími. Etapa v mnohom pripomínala belgickú klasiku Liége - Bastogne - Liége, v závere boli vpredu už iba ašpiranti na celkové víťazstvo na Tour de France a s nimi bojoval aj Sagan.

"Vyhrať etapu na Tour de France je vždy veľmi náročné a špeciálne teraz, keď ma súperi veľmi strážia. Zo dňa na deň je to ešte náročnejšie, preto som spokojný i so štvrtým miestom. V tej skupine, ktorá ostala vpredu, ma asi najviac kontrolovali. Nikto nechcel robiť a spolupracovať s mojím tímom. Som spokojný s nohami, ktoré som dnes mal. Navyše, získal som dôležité body a vediem súťaž o zelený dres. Každý deň hľadáme spôsob, ako vyhrať etapu. Ktorá z nich to bude, netuším. Zaujímavé sú pre mňa rovinaté i tie po dlažobných kockách, ale aj iné. Všade sa budem snažiť zbierať body do súťaže o zelený dres," uviedol v tlačovej správe organizátorov Peter Sagan.

Pozrite si reportáž zo zákulisia Tour de France:

Trhák Nibaliho napokon úspešný

V závere v Sheffielde nasadil k rozhodujúcemu trháku asi 2 km pred cieľom Vincenzo Nibali. Jazdec tímu Astana dotiahol svoje úsilie až do cieľa, keďže všetci súperi sa sústredili na majstra SR. Nibali napokon vyhral s dvojsekundovým náskokom. "Teším sa aj z triumfu Vincenza. Sme totiž dobrí priatelia z čias, keď sme boli tímoví kolegovia. Dnes bol skutočne dobrý," pochválil etapového víťaza a nového držiteľa žltého dresu Peter Sagan.

Na 201 km nedeľňajšej porcii nečakala pretekárov ľahká prechádzka, na trati bolo osem horských prémií tretej a štvrtej kategórie a jedna druhej. V stúpaniach i v mestách stredného Anglicka bolo opäť množstvo fanúšikov, ktorí vytvorili cyklistom neuveriteľnú atmosféru. Záverečná horská prémia dňa na Jenkin Road (196 km) poriadne preverila jazdcov a svoje ambície chceli na nej ukázať aj všetci favoriti. Postupne si nastúpili Alberto Contador, Chris Froome i Nibali. So všetkými držal krok aj Sagan. V nedeľu mal vpredu množstvo pomocníkov, keď bol mimo pelotónu pri mechanickom aute, dotiahli ho bez problémov do balíka, ale v závere sa už musel spoľahnúť na seba. "Do posledného kopca sa držali viacerí so mnou vpredu, ale potom už žiaden tím nemal vo vedúcej skupine jazdcov, ktorí by niekoho dotiahli do špurtu," doplnil Peter Sagan.

Peter Velits prišiel v náročnej etape do cieľa na 41. priečke s odstupom 35 sekúnd na víťaza. Po dojazde do Sheffieldu nebol veľmi spokojný. "Dnes som nemal najlepšie nohy. Na druhej strane tím jazdil dobre, Tejay van Garderen nič nestratil a Greg van Avermaet skončil druhý. Sme preto spokojní a môžeme zabudnúť aj na môj nedostatok," uviedol po etape Peter Velits.

sita

Súvisiace články