Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Útoky na športoviskách. Maratón, tenis, rely, olympiáda...
Zdielať na

Útoky na športoviskách. Maratón, tenis, rely, olympiáda...

BRATISLAVA / Ihriská, štadióny, trate, miesta, kde sa športovci schádzajú, aby si šport užili a podali najlepší výkon, a s nimi aj tisícky fanúšikov, aby ich povzbudzovali. Útoky na športoviskách rôzneho druhu neobišli takmer žiaden šport!

Útok na nevinných ľudí, ktorý sa včera odohral v Bostone, pobúril celý svet. Po útoku teroristov na olympiáde v Mníchove v roku 1972 už takúto hrôzu nikto nečakal! Mníchovská masakra šokovala svet ako najnásilnejšia operácia proti športovcom na najsledovanejšom športovom podujatí na svete.

V Mníchove 1972 zomrelo 17 ľudí

Pri útoku na izraelskú výpravu vtedy v bavorskej metropole zahynulo 17 ľudí. V olympijskej dedine zbadali dvaja montéri kontrolujúci na stĺpe telefónne drôty v jedenásty deň Hier, presne dvadsať minút po štvrtej, skupinu ôsmich mužov ako preliezajú plot. V športových teplákoch na chrbte s ruksakmi. Robotníci si mysleli, že olympionici pretiahli oficiálnu večierku.

Takto sa komando dostalo pred izraelskú dvojposchodovú ubytovňu. V skoré ráno mníchovského babieho leta 1972 zosnovalo komando z palestínskej organizácie Čierny september krvavú akciu. Pri oslobodzovaní rukojemníkov zavraždili útočníci jedenásť izraelských športovcov, medzi obeťami bol najmladší len 18-ročný chlapec.

Tenistku Selešovú bodli na kurte

Nezmyselný útok neminul ani tenisové kurty. Na tenisovom tróne vydržala Monila Selešová len dva roky. Po tom, čo ju 30. apríla 1993 dobodal na turnaji v Hamburgu fanatický fanúšik jej konkurentky Steffi Grafovej. Günter Parche bol za útok na Selešovú odsúdený len na dva roky pretože bol považovaný za duševne zaostalého a okrem toho sa mu podarilo dokázať, že na Selešovú zaútočil s úmyslom ju zraniť, nie zabiť.

Rely Dakar z obáv v Afrike skončila

Najslávnejšia púštna rely na svete je podľa všetkého zrušená. Takto o zrušení pretekov v roku 2008 informoval celý svet. Riaditeľstvo rely sa rozhodlo zrušiť Dakar pre obavy o bezpečnosť jazdcov a sprievodných vozidiel. Treba dodať, že k tomuto rozhodnutiu ich viedlo aj to, že počas vianočných sviatkov boli zabití Francúzi v Mauritánii a počas rely sa očakával atentát na pretekárov.

Preteky boli zrušené deň pred štartom a vyhrážať sa mali terostisti z Al-Káida. Vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Západnej Afrike, ktorá tvorila tradičnú kulisu Rely Dakar, sa usporiadatelia rozhodli presunúť podujatie na juhoamerický kontinent.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO. 

ISIFA

Súvisiace články