Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Strelkyňa Štefečeková strieborná, a predsa najlepšia
Zdielať na

Strelkyňa Štefečeková strieborná, a predsa najlepšia

Zdroj: sita, Zuzana Štefečeková s medailou z OH

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Štefečeková má za sebou špecifický rok.

Nepriniesol jej veľa medailovej radosti, ale aj to málo stálo za to a prišlo v pravej chvíli. Z vrcholných podujatí sa vrátila s jediným cenným kovom. Aj ten však stačil 28-ročnej členke SŠŠR MV SR, aby sa opäť výrazne zapísala do povedomia verejnosti a zaradila medzi najvýraznejšie osobnosti slovenského športu. Na olympijských hrách v Londýne vystúpila v trape žien na strieborný stupienok, čím zopakovala svoj premiérový úspech pod piatimi kruhmi z Pekingu 2008.

"Na londýnsku medailu som sa psychicky narobila viac. V Pekingu nikto odo mňa nič nečakal, takže som bola pokojná. Z tohto pohľadu bolo tohtoročné striebro vybojované oveľa náročnejšie," poznamenala Štefečeková po vydarenej obhajobe v dejisku OH.

Jej olympijský úspech nebol prekvapením

Petože už takmer desaťročie patrí medzi špičku vo svojej brokárskej disciplíne. Do Londýna však necestovala ako hlavná favoritka, veď v olympijskom roku sa dovtedy márne pokúšala prebojovať na stupeň víťazov. Aj v generálke v dejisku OH, ktorú absolvovala v apríli v rámci Svetového pohára, skončila tesne za pódiom - štvrtá. Poslednú súťaže pred Hrami XXX. olympiády absolvovala 19. júna a potom sa už sústredila na prípravu na vrchol roka. Deň "D" prišiel 4. augusta, keď sa Štefečeková vyrovnala s výraznými zmenami počasia počas pretekov i kvalitou konkurencie. Kým v Pekingu jej stačilo 89 terčov na striebro, v Londýne 93 neznamenalo istotu bronzu. Vo finálovej časti súťaže, ktorá nebývala jej najsilnejšou stránkou potvrdila, že je bojovníčka. Po 22. terči sa ocitla na pokraji rozplynutia medailovej túžby, ale potom už mala presnú mušku a ukázala aj pevné nervy v rozstrele. Presnými zásahmi v ňom rozradostnila a dojala k slzám nielen svojho dlhoročného trénera Branislava Slamku.

"Bála som sa iba toho, že to nezvládnem. Na tribúne som mala fanklub, ktorý mi prišiel fandiť. Mala som strach, že budem pred nimi odchádzať z poslednej položky s plačom. Nikdy predtým nestálo fyzicky za mnou toľko ľudí ako teraz,“ s úsmevom vravela Zuzana Štefečeková, ktorá získala zo slovenských športovcov v Londýne najhodnotnejšiu medailu (bilancia SR: 0 - 1 - 3).

Okrem toho na podujatiach seriálu Svetového pohára 2012 vrátane finálových pretekov sa trikrát prebojovala medzi šesticu finalistiek v trape (2x 4. a 1x6.) a pridala aj 4. priečku z ME v univerzálnom trape, kde obhajovala titul.

So sezónou spokojnosť

"Za uplynulú sezónu by som sa oznámkovala dvojkou, lebo okrem olympijskej som nezískala žiadnu inú medailu. Dá sa povedať, že olympiáda prebije všetko ostatné, lebo v súvislosti s ňou sú vždy najväčšie očakávania. To platí pre mňa, ale aj pre ostatných. Určite sa však dá povedať, že budem rada spomínať na rok 2012," zhodnotila Štefečeková sezónu na vyhlásení najúspešnejších športovcov Slovenského streleckého zväzu (SSZ). Vtedy ešte nevedela, že o necelé tri týždne sa jej ujde ďalšia významná pocta - premiérovo sa stane víťazkou ankety KŠR SSN "OVB Športovec roka 2012". Po plavkyni Martine Moravcovej (6x), vodnej slalomárke Elene Kaliskej a biatlonistke Anastasii Kuzminovej (po 1x) je nitrianska rodáčka v ére samostatnosti len štvrtou ženou s ocenením pre najlepšieho slovenského športovca roka.

Štefečeková sa do TOP 10 ankety dostala štvrtýkrát

Z toho tretíkrát za sebou. Zatiaľ čo pri premiére pred štyrmi rokmi jej olympijské striebro, ku ktorému pridala kov rovnakej hodnoty z kontinentálneho šampionátu, vyniesol v hlasovaní 4. miesto, teraz jej stačilo na dosiahnutie vrcholu v ankete premeniť v medailový lesk svoju účasť na sviatku všetkých športovcov.

"Dvakrát sa zúčastnila na olympijských hrách, dvakrát na nich vybojovala striebornú medailu, ale pre nás je to zlatá Zuzka," vyjadril sa v Londýne prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár na adresu novej "kráľovnej" slovenského športu, ktorá na pomyselnom tróne vystriedala vodných slalomárov - súrodencov Petra a Pavla Hochschornerovcov.

Zuzana Štefečeková ani po úspešnom roku neplánuje poľaviť v úsilí. "Aj ďalej chcem pokračovať tak, ako sme robili doteraz. Musím sa však pripraviť na zmenu, ktorá sa týka finálovej časti. Po novom sa v nej bude začínať od nuly. Budem sa snažiť čo najčastejšie prebojovať do finále, aby som si túto novinku odskúšala na vlastnej koži. Či to pre mňa bude výhoda, zatiaľ nedokážem povedať, uvidíme.."

Výsledky - Športovec roka 2012:

Jednotlivci: 1. Zuzana Štefečeková (športová streľba) 935 bodov, 2. Peter Sagan (cyklistika) 903, 3. Danka Barteková (športová streľba) 861, 4. Pavol a Peter Hochschornerovci (vodný slalom) 613, 5. Michal Martikán (vodný slalom) 575, 6. Zdeno Chára (ľadový hokej) 408, 7. Ján Laco (ľadový hokej) 275, 8. Miroslav Šatan (ľadový hokej) 225, 9. Veronika Velez-Zuzulová (zjazdové lyžovanie) 158, 10. Martin Kližan (tenis) 177

Kolektívy: 1. družstvo hokejistov Slovenska 329 bodov, 2. družstvo hokejistov Slovana Bratislava 98, 3. štvorkajak rýchlostných kanoistov SR 57, 4. družstvo basketbalistiek Slovenska 56, 5. paralympijské družstvo stolných tenistov SR 46, 6. hliadka 3xC1 vodných slalomárov 29

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.