Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štefečeková ukončila dobu bronzovú, vybojovala striebro!
Zdielať na

Štefečeková ukončila dobu bronzovú, vybojovala striebro!

Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Štefečeková si na Hrách XXX. olympiády v Londýne vybojovala striebornú medailu v trape žien, keď obhájila 2. miesto spred štyroch rokov v Pekingu. Pre výpravu SR vybojovala štvrtý cenný kov na OH 2012.

Z víťazstva sa tešila Talianka Jessica Rossivová, ktorá výkonom 99 bodov utvorila nový svetový rekord. Bronzová medaila putuje do Francúzska zásluhou Delphine Reauovej.

Štvrtá medaila pre Slovensko na OH

Pre Slovensko je to na prebiehajúcej olympiáde už štvrtá medaila, po troch bronzoch (Barteková, Martikán, Hochschornerovci) pridala teraz 28-ročná členka Strediska štátnej športovej reprezentácie MV SR Bratislava zatiaľ ten najcennejší kov. A to aj napriek tomu, že pred štartom svojej súťaže zverenka trénera Branislava Slamku zápasila s chrípkou a len v piatok dobrala posledné antibiotiká.

Do finále z druhého miesta

Do finále postúpila Zuzana Štefečeková z druhého miesta kvalifikačným výkonom 73 bodov, ktorý bol o dva body nižší, akým postúpila prvá Talianka Jessica Rossiová. Jej maximálny počet 75 bodov z kvalifikácie znamenal nový svetový rekord a súčasne i olympijský. Doterajšie svetové maximum patrilo Ukrajinke Victorii Čujkovej (74) a olympijské Litovčanke Daine Gudzineviciuteovej so 71 b.

Obhajkyňa z Pekingu bez fináe

Pred bránami finále zostala obhajkyňa zlata z Pekingu Fínka Satu Mäkeläová-Nummelová, ktorá prišla o postup medzi šesticu najlepších až po rozstrele so Španielkou Fatimou Galvezovou, keď mali zhodne po 70 bodov, no Španielka v ňom zostrelila 12 terčov, Fínka o jeden menej. Bez medaily skončila aj tretia z roku 2008 Američanka Corey Cogdelová (11. miesto) a svoju medailovú zbierku v Londýne nerozšírila ani jej krajanka, víťazka skeetu Kimberly Rhodeová, keď v trape skončila deviata so 68 bodmi. Finále až na prvé miesto suverénky Rossiovej, ktorá nástrelom 99 bodov stanovila aj svetové finálové a olympijské maximum, ponúklo dramatický scenár. Nakoniec vyústilo do k.o. rozstrelu troch strelkýň - Štefečekovej, Perilliovej a Reauovej - a v ňom ukázala najpevnejšie nervy práve Slovenka, ktorá zostrelila tri terče.

Výsledky trap - ženy: 1. Jessica Rossiová (Tal.) 99 (75-nový svetový a olympijský rekord+24), 2. Zuzana Štefečeková (SR) 93 (73+20+3), 3. Delphine Rauová (Fr.) 93 (72+21+2), 4. Alessandra Perilliová (San Marino) 93 (71+22+1), 5. Fatima Galvezová (Šp.) 87 (70+17), 6. Suzanne Baloghová (Aurt.) 87 (72+15)

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Zuzana Štefečeková na OH

Súvisiace články