Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Veľký olympijský test! Ako sa tváriť, že všetko ovládate
Zdielať na

Veľký olympijský test! Ako sa tváriť, že všetko ovládate

Neviem, či ste si to všimli, ale v Londýne sa pred pár dňami začali Letné olympijské hry. Existujú ľudia, ktorí to s prehľadom ignorujú, ba dokonca aj takí, ktorých to ani trochu nezaujíma. Ak aj vy patríte medzi nich, nie je na škodu vedieť zopár zaujímavých faktov, ktorými sa môžete fundovane zapojiť do spoločenskej konverzácie.

Phelps najúspešnejší

Ak chcete ohúriť svojich známych olympijskými vedomosťami, tu je niekoľko tipov. Vedeli ste, že Londýn hostí hry už tretíkrát? Americký plavec Michael Phelps prekonal hneď niekoľko rekordov - napríklad v celkovom počte získaných medailí. 

"Phelps v utorok pridal dve, je na hranici 19. medailí, čiže už je po každej stránke najúspešnejším olympionikom v histórii," povedal hovorca Slovenského olympijského výboru Ľubomír Souček. 

V každom tíme aspoň jedna žena

Tridsiate hry sú historické aj z hľadiska žien. "Prvý raz v histórii sa stalo to, že každá z účastníckych krajín, teda 204 krajín, vyslala aspoň jednu ženu," dodáva Souček. S niektorými arabskými krajinami to ale nešlo podobrotky. "Medzinárodný olympijský výbor pohrozil dokonca tým, že výpravy nebudú pripustené na olympijské hry, ak v nich nebude aspoň jedna žena," tvrdí hovorca.

"Veľký zápis do histórie sa v utorok podaril Michalovi Martikánovi, ktorý sa stal prvým mužom v olympijskej histórii, ktorý v tej istej individuálnej disciplíne získal medailu na piatich hrách v jednej sérii," vysvetľuje Souček.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články