Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
TdF: Wiggins potvrdil svoj triumf, Peter Velits v časovke 4.
Zdielať na

TdF: Wiggins potvrdil svoj triumf, Peter Velits v časovke 4.

Bradley Wiggins má na dosah víťazstvo na Tour de France, Peter Velits desiatykrát na Tour v najlepšej desiatke aj napriek chorobe.

Brita Bradleyho Wigginsa delí už iba 120 km od najväčšieho úspechu kariéry v cestnej cyklistike. Tridsaťdvaročný jazdec tímu Sky vyhral v sobotu 19. etapu pretekov Tour de France, ktorou bola dlhá časovka na 53,5 km z Bonnevalu do Chartres. Wiggins potvrdil triumfom svoj žltý dres a navýšil svoj náskok pred krajanom a tímovým kolegom Christopherom Froomom v celkovom poradí. V nedeľňajšej etape do Paríža už môže Wiggins oslavovať, keďže v posledných kilometroch Tour sa už podľa tradície o celkové poradie nebojuje a v závere si to medzi sebou rozdávajú špurtéri. Tretie miesto v celkovom poradí obsadí Talian Vincenzo Nibali z tímu Liquigas-Cannondale. V časovke zdolal Nibali Frooma o 1:16 min, tretiu priečku obsadil Luis León Sánchez.

Sobotňajšia časovka vyšla veľmi dobre aj Slovákovi Petrovi Velitsovi. Dvadsaťsedemročný majster SR v jazde proti chronometru išiel skvele, na každom medzičase sa pohyboval medzi najlepšími a napokon obsadil 4. miesto so stratou 2:02 min na Wigginsa. Velits dosiahol pri štvrtom štarte na Tour jubilejné 10. umiestnenie v najlepšej desiatke. Jeho sobotňajší výsledok je o to cennejší, že zdravotne nie je v poriadku a na štart nastúpil so sebazaprením. "V stave, v ktorom som, to nebolo až tak zlé. Motivovalo ma, že som na trati predbehol dvoch súperov. Vedel som, že nejdem zle. Išiel som, čo to dalo. Celý deň sa išlo proti vetru a nebolo to jednoduché. Trať časovky mi sadla, som spokojný s výsledkom a výkonom. Dnešný profil bol podobný ako pri časovke na Vuelte pred dvoma rokmi, kde som vyhral. Nedeľňajšia etapa s cieľom v Paríži je najkrajšou na celej Tour," povedal vo vysielaní RTVS Peter Velits, ktorý bol pred vyše týždňom v prvej dlhej časovke na Tour siedmy. Cyklista tímu Omega Pharma-QuickStep potvrdil, že v pelotóne patrí medzi najlepších časovkárov.

Peter Sagan, ktorý je už istým víťazom bodovacej súťaže, obsadil v časovke konečné 45. miesto. Sagan môže byť s premiérovým vystúpením na Tour spokojný, doteraz vyhral tri etapy a od druhej etapy jazdil v zelenom drese lídra bodovacej súťaže. "Dnešná časovka bol dosť ťažká, išlo sa neustále hore, dole. V časovke sa veľa síl nedá šetriť, keďže neviete ako pôjdu najlepší a bolo potrebné, aby som prišiel do cieľa v stanovenom limite. To sa podarilo. Snažil som sa ísť svoje tempo, som rád z výsledku, ktorý som dosiahol. Teším sa na nedeľňajší dojazd do Paríža," povedal pre RTVS Peter Sagan.

Tretí Slovák Martin Velits obsadil v sobotu 123. pozíciu.

sita

Súvisiace články