Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Drámu rozhodli nájazdy, Slovensko prehralo s Kazachstanom prvý raz v histórii
Zdielať na

Drámu rozhodli nájazdy, Slovensko prehralo s Kazachstanom prvý raz v histórii

RIGA, BRATISLAVA / Slováci za tri tretiny poslali na brankára Kazachstanu neuveriteľných 49 striel, čaroval gólman Samuel Hlavaj - napriek tomu duel s Kazachstanom na MS v hokeji rozhodli nájazdy. Slovensko prehralo 3:4.

V rozstrele premenil svoju šancu len Hudáček, v tíme súpera nedal gólmanovi Samuelovi Hlavajovi šancu ani jeden zo štyroch útočníkov. Kazachstan vyhral nad Slovenskom prvý raz v histórii.

Slovenskí hokejisti si prehrou 3:4 po nájazdoch výrazne skomplikovali postup do štvrťfinále. V základnej skupine B majú dva duely pred koncom na konte len päť bodov, o tri menej ako štvrté Lotyšsko. Kazachstan vyhral druhý duel po nájazdoch a so štyrmi bodmi je na šiestom mieste.

​Hokejisti Slovenska v prvej tretine vyhrali nad Kazachstanom na strely 13:8, no hrali príliš profesorsky, pomalšie a nedôrazne v obrane. Tím Craiga Ramsayho viackrát zachránil výborný Samuel Hlavaj v bránke. Slováci by mali viac strieľať, podobne ako to spravil v 15. minúte obranca Koch, ktorého delovku nik netečoval a poslal Slovensko do vedenia. Kazachstan teda prehral aj piatu prvú tretinu na turnaji.

Neuveriteľná smola Slovenska v úvode druhej tretiny. Výborná prvá minúta, Kazachstan sa bránil vo vlastnom pásme, no namiesto streleného gólu Slováci inkasovali po tom, ako sa výborne dostal do protiútoku veterán Starčenko a bez problémov poslal puk medzi Hlavajove betóny. Nastali asi najhoršie minúty pod vedením Craiga Ramsayho, jeho zverenci sa nechali vylučovať, z čoho ťažil súper. Na 2:1 otočil Orechov po tom, ako sa vrátim z trestnej lavice Tamáši. Vzápätí sa nechal vylúčil Regenda a naspäť na ľad ho gólom poslal Rimarev už po 10 sekundách - 3:1.

​Slováci mali v ďalšom priebehu šance, no v polovici zápasu ich oslabil vylúčením kapitán Hrivík. Jeho tím sa dostal do tempa pri následnom vylúčení Maxima Mukhametova, útočníci mali niekoľko šancí, skúšali to cez kapitána aj cez Pánika. V presilovej hre ukázali, že z inkasovaných gólov sa otriasli a po faule na Sukeľa mali opäť početnú výhodu. V druhej tretine napokon boli Slováci aktívnejší, na strely rozbili súpera 19:10, no gól nedali.

V tretej tretine to nebol taký tlak, ako sa očakávalo. Slovensko sa až v presilovke dostalo do pásma a po dlhom obliehaní kazašskej bránky už v rovnovážnom počte hráčov sa presadil Richard Pánik po spolupráci s Hrivíkom 2:3. Následne buly vyhrali hráči Kazachstanu rukou, za čo bolo vylúčenie, no tím okolo kapitána Hrivíka výhodu na vyrovnanie nevyužil.

​V ďalšom priebehu tretiny si Slováci utvorili niekoľko šancí, no premeniť ich nedokázali. Hráči Kazachstanu bránili tesné vedenie miestami aj so štyrmi hráčmi. V 57. minúte presnou strelou po ľade spoza obrancu vyrovnal a vykresal šancu na zisk bodov pre Slovensko. Vzápätí po pokuse Michajlisa zachránil Slovensko Hlavaj.

Hneď v úvode predĺženia traja na troch mal šancu Rymarev, Kazachstan umne bránil. V polovici predĺženia nedal zoči-voči gólmanovi Tamáši a opäť zažiaril v bránke Slovenska pri úniku Rymareva Hlavaj. V nájazdoch skórovali všetci štyria kazašskí hráči, za Slovensko sa presadil len Hudáček, úspešní neboli Hrivík a Lantoši.

Kazachstan - Slovensko 4:3 (0:1, 3:0, 0:2 - 0:0, 4:1)

Góly: 22. Starčenko (Rymarev, Danijar), 25. Orechov (Michailis, Starčenko), 26. Rymarev (Michailis, Starčenko), rozhodujúci nájazd premenil Rymarev - 15. Koch (Hrivík), 49. Pánik (Hrivík, Koch), 57. Regenda (Hrivík, Ivan).

SLOVENSKO Hlavaj - Koch, Nemec, Kňažko, Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš, Chromiak – Pánik, Hrivík, Hudáček - Kudrna, Sukeľ, Kelemen - Regenda, Tamáši, Lantoši - Okuliar, Čacho, Lunter.

​Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia na piatkový zápas proti Kazachstanu o 19.20 bez Petra Cehlárika a Mária Grmana. Do zostavy sa vráti Róbert Lantoši, Zranenie, ktoré Cehlárik utrpel v dueli s Kanadou, je bolestivé. "Je to lepšie každým dňom, ale ešte potrebuje čas," povedal lekár Pavol Lauko.

Zranenie nepustí do zápasu ani obrancu Grmana, ktorý nedohral štvrtkový zápas proti Švajčiarsku. "Absolvoval analgetickú liečbu, je to veľmi bolestivé a budeme sledovať, ako sa to vyvinie," dodal Lauko.

Po pauze v uplynulom zápase sa do zostavy vráti Lantoši, tréneri s ním rátajú aj do presilovky. "Pôjdeme so siedmimi obrancami a trinástimi útočníkmi. Lantoši pôjde do presilovky namiesto Chromiaka. Budeme mať ešte míting, kde dáme dokopy formácie," uviedol asistent trénera Ján Pardavý.

Slovákov čakajú na šampionáte ešte tri zápasy v základnej B-skupine, okrem Kazachov budú čeliť Slovincom a Nórom. "Na stole je 9 bodov, všetko je v našich rukách. Tieto tímy by sme mali zdolať, ale každý má kvalitu a potrebujeme byť nastavení tak, ako by sme hrali proti Švajčiarom," dodal Pardavý.

Súvisiace články