Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tretia prehra. Slováci ukončili sériu Švajčiarska, na Hlavaja letelo 36 striel
Zdielať na

Tretia prehra. Slováci ukončili sériu Švajčiarska, na Hlavaja letelo 36 striel

RIGA, BRATISLAVA / Do zápasu so Slovenskom Švajčiari nedostali gól, vo štvrtok prekonali ich gólmana Mayera Kudrna a Regenda. Zo strany výberu Craiga Ramsayho to však bolo všetko. Na konto si pripísal tretiu prehru, druhú v riadnom hracom čase a iba vďaka gólmanovi Samuelovi Hlavajovi neinkasovali Slováci viac ako štyri góly.

Brankár Slovana kryl 34 striel, chytil trestné strieľanie, jeho spoluhráči vyslali na gólmana súpera iba 13 pokusov. Za hráča zápasu vyhlásili organizátori Miloša Kelemena.

​Švajčiari vstúpili do zápasu aktívnejšie ako Slováci, od úvodu potvrdzovali dominanciu, ktorú majú na šampionáte. Slováci udržali bezgólový stav 5 minút, Hlavaja prekonal presnou delovkou Siegenthaler po nacvičenej spolupráci Malgina a Hischiera po buly. Inkasovaný gól Slovákov nezmrazil, dobre napádali, do šancí sa dostali postupne Kudrna a Kelemen.

TASR

V prvej desaťminútovke mali Slováci v kolónke striel šesť pokusov, no gól nedali, ich súper potreboval na gól tri strely. Prvá tretina sa niesla vo vysokom tempe. Výber Craiga Ramsayho má však stále problém s vylúčeniami, na čo upozorňoval aj legendárny Jozef Golonka.

​Prejavilo sa to aj na tom, že Švajčiari vďaka presilovkám prebrali iniciatívu a prvú tretinu vyhrali 10 : 6 na strely. V druhej tretine ich tlak pokračoval, Niederreiter v 5. minúte zvýšil na 2 : 0, no už o 21 sekúnd Andrej Kudrna po spolupráci Kelemena a Pánika znížil krásnym gólom na 1 : 2. Slovenský ľavák, ktorý strávil sezónu v Litvínove, zároveň ukončil rekordnú sériu švajčiarskej reprezentácie 205 minút bez inkasovaného gólu. V dueli so Slovenskom prekonali svoj vyše 80 rokov starý rekord o štyri minúty.

Na konci druhej tretiny sa diali v Rige veci: 80 sekúnd pred sirénou sa Simion dostal vo vlastnom oslabení pred Hlavaja, Pánik ho zahákoval a rozhodca nariadil trestné strieľanie. To Hlavaj kryl, Švajčiari znervózneli. Strelu Samuela Kňažka ešte zblokovali, no skvelo sa pred gólmana tlačil Pavol Regenda a 31 sekúnd pred druhou sirénou sa výborne zorientoval, spracoval puk a zasunul ho do bránky – 2 : 2. Efektivita Slovákov v druhej tretine bola neuveriteľná – zo 4 striel dali dva góly.

V 47. minúte sa Švajčiari opäť dostali do vedenia, strelu Christiana Martiho si nešťastne tečoval Ivan do vlastnej siete. Gólman Hlavaj síce protestoval, mal zakrytý výhľad, no keďže puk tečoval jeho spoluhráč, verdikt bol jasný. Slováci v závere stavili všetko na útok, odvolali brankára, no zbytočne strácali čas v strednom pásme a napokon Švajčiari využili prázdnu bránku Slovenska a dali gól na 4 : 2.

Švajčiarsko – Slovensko 4 : 2 (1 : 0, 1 : 2, 2 : 0)

Góly: 6. Siegenthaler (Malgin, Hischier), 25. Niederreiter (Ambuhl), 47. Marti, 60. Haas (Miranda) – 26. Kudrna (Kelemen, Pánik), 40. Regenda (Okuliar, Kňažko)

SLOVENSKO: Hlavaj – Nemec, Koch, Grman, Kňažko, Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš – Kelemen, Hrivík, Pánik – Kudrna, Sukeľ, Hudáček – Chromiak, Tamáši, Regenda – Lunter, Čacho, Okuliar.

V druhom útoku bude namiesto Cehlárika hrať Andrej Kudrna. "Peter potrebuje ešte nejaký čas na doliečenie, radšej ho chceme stopercentného v troch zápasoch ako päťdesiatpercentného v štyroch. Na jeho miesto sa zaradí Kudrna a Lunter bude hrať namiesto Lantošiho. V presilovkovej formácii nahradí Cehlárika Miloš Kelemen," uviedol po rannom rozkorčuľovaní asistent trénera Peter Frühauf.

Cehlárik si vo štvrtok dopoludnia urobil pár pohybov na ľade, ale nácvik ďalších situácií už sledoval zo striedačky. "Cítim sa lepšie každým dňom, ale nie je to ešte úplne ono. Preto nenastúpim. Ale verím, že to dobre dopadne. Riešime to s fyzioterapeutmi, zlepšuje sa to," povedal 27-ročný krídelník.

Súvisiace články