Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Auto smrti predali za viac ako milión dolárov
Zdielať na

Auto smrti predali za viac ako milión dolárov

Pred viac ako 56 rokmi Austin-Healey 100 riadený Lanceom Macklinom narazil zozadu do vozidla Pierra Levegha. Mercedes vyletel do vzduchu a dopadol medzi ľudí na hlavnej tribúne. Bola to najtragickejšia nehoda v dejinách pretekov 24 hodín Le Mans.

Pri hrôzostrašnej udalosti zomrelo 82 ľudí, ďalších viac ako sto bolo zranených. Austin-Healey, ktorý to celé spôsobil, zabavila polícia na dlhých 18 mesiacov, pokiaľ celú udalosť nevyšetrila. Potom bol opravený a do roku 1960 ho evidovali ako súťažné vozidlo na viacerých pretekoch.

V roku 1969 sa spomínané auto stalo súkromným vlastníctvom istého Angličana. Ten ho mal dlhé roky schované v stodole. Nikto sa ho od tých čias nedotkol. Až sa ho rozhodol predať.

Austin-Healey 100, ktorý bol vyrobený v roku 1953, a na ktorom jazdili  Lance Macklin, Gordon Wilkins a Marcel Becquart, napokon vydražili za viac ako milión 323 tisíc dolárov! A to je nový svetový rekord.

"Vedeli sme, že oň bude veľký záujem. Je to doslova kus histórie, aj keď spojenej s tragickou udalosťou. No konečná suma bola veľkým prekvapením aj pre nás a zároveň nás potešila. Som nadšený," povedal James Knight, vedúci aukčnej siene Bonhams.

Meno nového majiteľa vozidla Austin-Healey nie je známe. Určite to však bude veľký motoristický nadšenec, keď zaplatil takú rekordnú čiastku. Ostatné vozidlá, ktoré ponúkali na tej istej dražbe , predali horko-ťažko za tretinu spomínanej sumy. Napríklad Aston Martin z roku 1964 za 425 600 dolárov a Bentley z roku 1937 za 213 114 dolárov.