Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Massa v umelej kóme aj ďalších 48 hodín, Schumacher ho nezastúpi
Zdielať na

Massa v umelej kóme aj ďalších 48 hodín, Schumacher ho nezastúpi

Tragédia pokračuje

Brazílčanove Ferrari v sobotňajšej kvalifikácii na štvrtej zákrute vyletelo z trate a v rýchlosti 190 km/h nabúralo do pneumatikového valu.

TASR/AP

Príčinou straty kontroly nad monopostom bola takmer kilogram ťažká pružina od kolesa z vozu Brawn GP jeho krajana Rubensa Barrichella, ktorá Massu zasiahla do prilby. Omráčený jazdec mieril kolmo do bariéry, no brzdné stopy dokazujú, že Massa dokázal trochu zmierniť náraz. Pilota museli záchranári vyslobodzovať z vozidla, predtým ho však na mieste približne 10 minút ošetrovali.

TASR/AP

Sanitka ho okamžite previezla do zdravotného strediska okruhu a helikoptéra neskôr do nemocnice. Podrobnejšie vyšetrenia odhalili viacnásobnú zlomeninu lebečnej kosti v kombinácii s otrasom mozgu, Massa navyše utrpel aj reznú ranu nad ľavým okom.

"Prišla sa naňho pozrieť manželka, tak sme naordinovali jeho párminútové prebudenie. Od skončenia návštevy ho však držíme naďalej v umelom spánku," povedal pre MTI Andor Grósz z ministerstva obrany, ktorý potvrdil aj to, že Massa má za sebou vyšetrenia CT hlavy.

V "efjednotkovom cirkuse" sa už pár hodín po Massovej nehode začalo špekulovať o tom, kto nahradí vo Ferrari jeho miesto. Manažér legendárneho Michaela Schumachera Willi Weber musel hneď v počiatkoch zastaviť dohady o návrate rekordného sedemnásobného majstra sveta. "Jeho comeback je absolútne vylúčený," rázne odmietol Webber. Schumacher ukončil kariéru v roku 2006 a vo veku 40 rokov pôsobí ako poradca tímu.

Najbližšie podujatie seriálu MS bude 23. augusta hostiť Valencia a podľa predbežných odhadov lekárov ju Massa nestihne, keďže sa očakáva, že bude maródovať minimálne šesť týždňov. Za pacientom do maďarskej metropoly už odleteli aj jeho najbližší príbuzní, ktorí smoliarsku kvalifikáciu sledovali vo vlasti v priamom prenose. Manželka Rafaella pricestovala aj napriek tomu, že je už v piatom mesiaci tehotenstva.

"Pre mňa, matku i manželku to bolo veľmi ťažké, keď sme informácie o jeho zdravotnom stave dostávali iba sprostredkovane cez telefón," vyhlásil Massov otec Luiz Antonio ešte pred odletom z Brazílie. Po príchode do nemocnice Massu na chvíľu prebrali z umelého spánku, no v najbližších dvoch dňoch by v ňom mal  ešte s krátkymi prestávkami zotrvať.