Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
McLaren zverejnil detaily špionáže Renaultu
Zdielať na
Motorizmus

McLaren zverejnil detaily špionáže Renaultu

Zdroj: paulwoolrich/ilustračné

V F1 sa črtá ďalšia špionážna aféra

Britský tím McLaren zverejnil detaily špionážnej aféry a obvinil konkurenčný Renault zo získania neférovej výhody a z krádeže duševného vlastníctva. Svetová rada motoristického športu bude o prípade rokovať na svojom zasadnutí 6. decembra v Monaku.

Renault podľa názoru McLarenu využíval viaceré jeho tajné dokumenty o vývoji monopostov v období od septembra 2006 do októbra 2007. Britské médiá v piatok citovali správu právnikov McLarenu, v ktorej sa uvádza, že aktivity Renaultu boli oveľa rozsiahlejšie ako tie, za ktoré strieborné šípy vylúčili z Pohára konštruktérov a tím musel zaplatiť pokutu 100 miliónov libier za špionáž u Ferrari.

"Je jasné, že tajné dizajnérske informácie McLarenu boli odovzdané, preskúmané a prediskutované dizajnérskym a inžinierskym tímom Renaultu,"uviedol právnik McLarenu Baker McKenzie a dodal: "Tieto snahy ukazujú, že Renault získal benefit a neférovú výhodu."

Celý prípad má začiatok v čase, keď inžinier Phil Mackereth začal pracovať v septembri 2006 pre Renault a do Francúzska zo sebou zobral aj niektoré tajné materiály. Francúzsky tím ho však v septembri 2006 po upozornení od McLarenu suspendoval.

Podľa McLarenu by mal Renault disponovať 33 súbormi, ktoré obsahujú 780 strán materiálov. Detaily áut McLarenu skopírovali v marci 2006 na 11 diskov a následne nahrali do 11 rôznych počítačov vo francúzskej automobilke. Mackereth mal o týchto súboroch diskutovať s 18 členmi tímu Renault F1.

Zdielať na