Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Traja o titul po 21 rokoch
Zdielať na
Motorizmus

Traja o titul po 21 rokoch

Zdroj: SITA/AP/Andy Wong

Hamilton, Alonso alebo Räikkönen? Možnosti, kto sa za akých podmienok stane majstrom sveta v F1.

O titul majstra sveta v F1 sa na poslednej veľkej cene sezóny 2007 v Brazílii pobijú Brit Lewis Hamilton, Španiel Fernando Alonso a Fín Kimi Räikkönen.

Pred pretekmi na Interlagose má britský nováčik z McLarenu na svojom konte 107 bodov, o štyri viac ako jeho tímový kolega a obhajca z posledných dvoch rokov Alonso. Tretí je so ziskom 100 bodov severan z Ferrari.

Najlepšiu pozíciu na titul má tak Hamilton, ktorý vybojuje titul majstra sveta bez ohľadu na výsledok svojich konkurentov, ak skončí na jednom z prvých dvoch miest. Pred pretekmi existuje dvanásť rôznych scenárov, podľa jedného z nich spoznáme nového majstra sveta.

Traja uchádzači o titul pred záverečným podujatím sezóny sa vykryštalizovali už ôsmy raz v histórii. V roku 1950 mal Juan Manuel Fangio pred Luigim Fagiolim náskok 2 bodov, Nino Farina zaostával o ďalšie dva, ale napokon získal celkové prvenstvo.

O deväť rokov neskôr mali šancu na titul Jack Brabham (31 bodov), Stirling Moss (25,5) a Tony Brooks (23), v posledných pretekoch sezóny si svoje pozície ešte vymenili Moss a Brooks. V roku 1964 John Surtess úspešne zaútočil z druhého miesta na Grahama Hilla, ktorý dovtedy viedol o 5 bodov, Jim Clark vtedy deväťbodovú stratu na 3. mieste nezmazal. Hill musel tuho bojovať o titul v roku 1968, pred Jackiem Stewartom viedol o tri body a pred Dennym Hulmem o šesť. Poradie sa vtedy napokon nemenilo.

Rovnako dopadol aj šampionát 1974, kde si líderskú pozíciu v poslednom súboji s Clayom Regazzonim a Jodym Scheckterom udržal Emerson Fittipaldi. V roku 1981 sa Nelson Piquet prepracoval na prvé miesto z druhej priečky, pred poslednými pretekmi strácal na Carlosa Reutemanna jeden bod. V hre bol vtedy aj Jacques Laffite. O dva roky neskôr sa Brazílčanovi podaril v posledných pretekoch rovnaký kúsok, keď preskočil o dva body vedúceho Alaina Prosta, na 3. mieste zotrval Rene Arnoux.

Zatiaľ posledný raz boli traja piloti v hre o titul majstra sveta v roku 1986, Prost poučený z predchádzajúcich sezón tentoraz útočil z 2. priečky a namiesto straty šesť bodov spred pretekov mal napokon na Nigela Mansella k dobru dva body. Tretíkrát sa vtedy úspešným pokusom mohol zapísať do histórie aj Nelson Piquet, ale napokon skončil celkovo tretí s odstupom troch bodov na Prosta.

Možnosti, kto sa za akých podmienok stane majstrom sveta:

Hamilton sa stane majstrom sveta, ak:
- skončí v Brazílii na jednom z prvých dvoch miest,
- skončí tretí alebo štvrtý a Alonso nevyhrá,
- bude piaty, Alonso nesmie vyhrať (v tom prípade vzhľadom na vyrovnaný počet prvých až štvrtých priečok bude vďaka 5. pozícii majstrom sveta),
- skončí na 6. alebo 7. mieste a Alonso nebude na niektorom z prvých dvoch miest a nevyhrá Räikkönen,
- skončí ôsmy, Alonso bude najlepšie štvrtý a Räikkönen nevyhrá alebo nebude druhý,
- nebude bodovať, Alonso bude najlepšie piaty a Räikkönen bude tretí a horšie.

Alonso sa stane majstrom sveta, ak:
- VC Brazílie vyhrá a Hamilton bude od 3. miesta nižšie,
- bude druhý a Hamilton skončí na 6. mieste alebo nižšie,
- bude tretí, Hamilton skončí na 8. mieste a Räikkönen nevyhrá,
- bude štvrtý, Hamilton nezíska žiaden bod a Räikkönen nebude do 2. miesta.

Räikkönen bude majstrom sveta, ak:
- vyhrá preteky, Alonso nebude do 2. miesta a Hamilton do 5. miesta,
- bude druhý, Hamilton bude ôsmy a horšie a Alonso skončí mimo najlepšej trojky.

Zdielať na