Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Svitko sa šplhá na špicu. Po 9.etape opäť druhý
Zdielať na

Svitko sa šplhá na špicu. Po 9.etape opäť druhý

BELÉN / Slovenský motocyklista Štefan Svitko pokračuje na 38. ročníku Rely Dakar v skvelých výkonoch, v skrátenej utorkovej 9. etape obsadil vynikajúce tretie miesto a v celkovom hodnotení mu znova patrí druhá priečka.

Tridsaťtriročný jazdec Slovnaft Teamu si na najťažších pretekoch na svete pripísal šieste umiestnenie v top 3 - dvakrát bol druhý (1x 2015, 1x 2016) a štyrikrát tretí (2x 2012, 1x 2015, 1x 2016). Zároveň sedemnásty raz skončil v najlepšej päťke etapy, na tohtoročnom Dakare už šiestykrát.

Utorkovú etapu, ktorú organizátori pre vysokú náročnosť a extrémne horúčavy ukončili na druhom kontrolnom bode (CP2), vyhral suverénnym spôsobom Toby Price. Dvadsaťosemročný Austrálčan mal v cieli meraného úseku vyše sedemminútový náskok pred domácim Kevinom Benavidesom, tretí Svitko zaostal o 10:33 min. Price dosiahol na Rely Dakar 2016 už piate etapové prvenstvo z ôsmich pokusov a pevne kráča za svojím premiérovým triumfom. Prvým miestom si upevnil vedúcu pozíciu v priebežnom celkovom hodnotení, pred slovenským reprezentantom Svitkom má luxusný náskok takmer 25 minút.

"S navigáciou som sa vyrovnal celkom dobre. Na méte 100 kilometrov som síce spravil niekoľko chýb, na chvíľu som sa stratil, ale našťastie som bol schopný nájsť správnu cestu. Cítim sa skutočne dobre. Momentálne je tu obrovské teplo, ale dáme sa dokopy a nebude to také zlé. Pre mňa to bol dobrý deň, nemôžem sa sťažovať. Prišiel som do cieľa etapy a oni ten zvyšok zrušili. To je trochu škoda, ale tak to je," povedal Price pre oficiálnu stránku podujatia.

V nepríjemnej situácii sa ocitol po pondelku celkovo druhý Paulo Goncalves. Portugalčan mal v priebehu etapy problémy s chladičom a prišiel o svoje skvelé umiestnenie. Do cieľa maratónskej etapy ho museli napokon ťahať na lane. V tomto ročníku už odstúpilo viacero kandidátov na triumf či popredné priečky - Slovák Ivan Jakeš (potrhané väzy v kolene), Španiel Joan Barreda Bort (motor), Portugalčan Ruben Faria (zlomené zápästie) či Rakúšan Matthias Walkner (zlomená stehenná kosť). Po problémoch Goncalvesa je Svitko ešte bližšie k vysnívanému pódiu, keďže tretí Pablo Quintanilla z Čile má na Slováka manko takmer osem minút, štvrtý Benavides zaostáva o ďalšiu minútu.

Od utorka bol na Rely Dakar 2016 na programe druhý maratón v okolí Belénu, meraný úsek prvej časti, po ktorej jazdci i posádky nebudú môcť využívať pomoc tímu, mal merať pôvodne 285 km. Etapa previedla súťažiacich cez duny a celkovo ťažký terén vrátane korýt riek. Utorok bol náročný ako po fyzickej stránke, pretože v Argentíne vládnu 40-stupňové horúčavy, tak aj z hľadiska navigácie. Motocykle a štvorkolky po absolvovaní špeciálu smerovali do izolovaného bivaku vo Fiambalá, automobily a kamióny sa vrátili do Belénu.

V stredu sa jazdci i posádky vrátia z maratónu, z Belénu zamieria do mesta La Rioja. Na súťažiacich čaká najdlhšia porcia pieskových dún na tohtoročnom Dakare a bude sa štartovať v špeciálnom poradí. Organizátori vyšlú do meraného úseku naraz po desať najlepších motocyklov a automobilov a päť kamiónov, ktorí budú dláždiť cestu pre ostatných účastníkov.

Rely Dakar 2016 - 9. etapa (Belén - Belén):

Motocykle: 1. Toby Price (Aus.) KTM 2:24:19 h, 2. Kevin Benavides (Arg.) Honda +7:10 min, 3. Štefan Svitko (SR) KTM +10:33, 4. Pablo Quintanilla (Čile) Husqvarna +10:48, 5. Ricky Brabec (USA) Honda +11:03, 6. Antoine Méo (Fr.) KTM +11:53
Priebežne po 9. etape: 1. Toby Price (Aus.) KTM 29:53:15, 2. Štefan Svitko (SR) KTM +24:47, 3. Pablo Quintanilla (Čile) Husqvarna +32:14, 4. Kevin Benavides (Arg.) Honda +33:05, 5. Antoine Méo (Fr.) KTM +40:37, 6. Hélder Rodrigues (Portug.) Yamaha +46:51

Súvisiace články