Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ťahanie čerta za chvost! Prvý trojitý backflip na motorke v histórii!
Zdielať na

Ťahanie čerta za chvost! Prvý trojitý backflip na motorke v histórii!

DAVIDSONVILLE / Všetko ide dopredu, vývoj sa nedá zastaviť... Kým ešte pred desiatimi rokmi bol vo svete freestyle motokrosu obyčajný backflip (salto vzad) trikom iba elitnej skupiny jazdcov, dnes je úplne bežný, a to v mnohých variáciách.

V roku 2006 pretočil legendárny Travis Pastrana premiérovo motorku dozadu dvakrát a tento utorok sa história menila opäť: Josh Sheehan z Pastranovej skupiny Nitro Circus skočil ako prvý človek na svete trojitý backflip!

I tá najmenšia chyba...

Tento historický počin sa odohral v adrenalínovom raji v "Pastranalande", ktorý leží v Davidsonville v Marylande. Tam sa už povystrájali všelijaké čertovské kúsky, no takýto veru ešte nikdy a je dosť možné, že niektorí z divákov od strachu aj privierali zrak. Austrálčan totiž určite ťahal pri svojom skoku čerta za chvost... "V tej obrovskej výške, ktorú treba dosiahnuť, aby sa dali urobiť všetky otáčky, môže i tá najmenšia chyba znamenať smrť. Josh je fakt najväčší macher na tejto planéte. Nielen, že to vôbec vyskúšal, ale že to aj úspešne dal!," chválil Austrálčana legendárny priekopník FMX Travis Pastrana.

Sen sa stal skutočnosťou!

Sheehan svoj 91 kilogramov vážiaci stroj rozbehol na rýchlosť 97km/h a potom ho nasmeroval v ústrety 11-metrovej rampe so sklonom 81 stupňov. Pri skoku, počas neho úspešne predviedol tri saltá vzad, sa dostal až do výšky 24 metrov, teda približne na úroveň 8-poschodového domu! Naozaj pôsobivý pohľad na celý skok ponúka záber z kamery, ktorú mal na prilbe. "Bola to vzrušujúca jazda! Byť prvým človekom, ktorý také niečo dokázal, je určujúcim medzníkom v mojej kariére. Sen sa stal skutočnosťou!," jasal Josh Sheehan, ktorý svoj bláznivý skok búrlivo oslávil s divákmi.

Trojitý backflip_Josh Sheehan

SITA

Súvisiace články