Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Schumacher vysiela povzbudzujúce signály, lekári ale ostávajú skeptickí
Zdielať na

Schumacher vysiela povzbudzujúce signály, lekári ale ostávajú skeptickí

GRENOBLE / Rodina Michaela Schumachera verí, že sa pilot čoskoro prebudí. Po miernom zlepšení zdravotného stavu hviezdy Formuly 1 sú jeho príbuzní optimistickí. Schumacher utrpel ešte počas decembrovej lyžovačky vážne zranenia hlavy a odvtedy leží v umelom spánku v nemocnici vo francúzskom Grenobli.

Mierne zlepšenie

Lekári vo Francúzsku už niekoľko týždňov pomaly prebúdzajú bývalého pilota F1 z kómy. Príbuzní si starostlivosť lekárov chvália, zároveň sú si od začiatku vedomí, že toto bude dlhý a ťažký boj. Nestrácajú ale nádej.

"Sme presvedčení, že sa cez to dostane a prebudí sa," vyjadrila sa Schumacherova manažérka Sabine Kehm. "Vykazuje malé známky zlepšenia, ale vieme, že v tejto fáze musíme byť trpezliví," dodala.

"Schumiho" manažérka zároveň poprosila verejnosť o rešpektovanie súkromia. "Pre Michaelovu rodinu je potešujúce cítiť podporu ľudí a všetci sme za to veľmi vďační. Na druhej strane nemožno zabúdať, že sa jedná o situáciu pre rodinu veľmi citlivú a osobnú," naznačila Sabine Kehm. "Rada by som pripomenula, že Michael vždy ochraňoval súkromie svojej rodiny," citovala manažérku televízia BBC.

Lekári ostávajú skeptickí

Vyhlásenie rodiny prichádza päť dní po tom, ako lekári oznámili, že 45- ročný jazdec nevykazuje žiadne zlepšenia a môže ho zachrániť len zázrak. "Posledné správy vo všeobecnosti nemenia nič na našich predchádzajúcich tvrdeniach. Je stále veľmi ťažké predvídať jeho dlhodobý stav a čo sa bude diať, ak sa preberie a odpoja ho od prístrojov. S najväčšou pravdepodobnosťou bude ochrnutý," povedal profesor neurochirurgie Tipu Aziz, ktorý vyslovil svoj predpoklad na základe dostupných údajov, keďže sa podieľa priamo na Schumacherovej liečbe.

Niekdajší pretekár Formuly 1 spadol niekoľko dní pred koncom roka 2013 počas lyžovačky vo francúzskom stredisku Méribel. Pri páde utrpel vážny úraz, keď si nešťastne narazil hlavu o skalu. Odvtedy absolvoval už dve operácie mozgu a naďalej ostáva v umelej kóme. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články