Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
F1: Vettel môže na VC Japonska oslavovať 4. titul po sebe
Zdielať na

F1: Vettel môže na VC Japonska oslavovať 4. titul po sebe

Zdroj: TASR - Sebastian Vettel a Fernando Alonso po kvalifikácii na VC Abú Zabí

SUZUKA / Kolotoč motoristickej F1 pokračuje v rýchlom slede tento víkend Veľkou cenou Japonska, pätnástym podujatím tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta.

Svoj štvrtý majstrovský titul za sebou môže na okruhu v Suzuke oslavovať Nemec Sebastian Vettel z Red Bullu v prípade, ak zvíťazí a jeho najväčší konkurent v boji o primát svetového šampióna Fernando Alonso na monoposte Ferrari obsadí ôsme alebo horšie miesto. Dvadsaťšesťročný rodák z Heppenheimu má pred španielskym pilotom 77-bodový náskok a môže zopakovať situáciu spred dvoch rokov, keď v Japonsku obhájil svoj prvý titul.

Obrovská forma Vettela i Red Bullu

Red Bull a najmä Vettel je po letnej prestávke v obrovskej forme, vyhral všetky štyri podujatia (Belgicko, Taliansko, Singapur, Kórejská republika) a aj v Japonsku bude najväčším favoritom na najvyšší stupienok na pódiu. Talentovaný Nemec získal v ostatných troch sobotňajších kvalifikáciách v rade pole position. Vettel vyhral v Japonsku tri z ostatných štyroch pretekov. "Suzuka patrí medzi moje najobľúbenejšie trate. Spolu s Nordschleife a Macau je to jeden z najkrajších okruhov na svete a jazdiť na nich je splneným snom. Predbiehanie je ťažšie, než sa zdá. Ak prepásnete brzdný bod a vaše auto nie je v prednej časti dobre nastavené, je tu veľké riziko nehody," cituje Vettela internetová stránka autosport.com.

Alonso z Ferrari potrebuje na udržanie šance na majstrovský titul dobrý výsledok, pred týždňom v Kórejskej republike však obsadil len šieste miesto. Predtým bol trikrát po sebe druhý. Stajni z Maranella v tejto sezóne spravidla nevychádzajú kvalifikačné soboty, čo sa do konca sezóny už pravdepodobne nezmení. Naopak, silnou stránkou Talianov sú vydarené Alonsove nedeľňajšie štarty a jeho schopnosť bojovať o popredné pozície. "Potrebujeme dobrý výsledok, stále je o čo jazdiť: druhé miesto v Pohári konštruktérov a ani v hodnotení jazdcov ešte nie je koniec. Pôjde o kľúčové preteky celého šampionátu. Suzuka je trať, ktorú mám veľmi rád a je to najlepšie možný okruh, ako získať veľký počet bodov. Prichádzame z miesta, kde nebola vysoká návšteva, zatiaľ, čo v Japonsku sú fantastickí fanúšikovia, ktorí skutočne milujú efjednotku. Dúfame, že im budeme schopní dať výsledok, aký očakávajú," povedal Alonso.

Šanca pre ostatných veľmi malá

Tretí v poradí jazdcov Kimi Räikkönen z Lotusu a štvrtý Lewis Hamilton z Mercedesu už majú len minimálnu šancu na zisk titulu svetového šampióna. Obaja prídu o túto možnosť v prípade víťazstva Vettela. "Suzuka je jedným z mála okruhov, ktorý si zachoval v F1 štýl starej školy. Prvýkrát som tu jazdil v roku 2009. Každý rok chvíľu trvá, kým získate potrebnú rýchlosť, pretože trať plynie veľmi rýchlo. Ak 'chytíte' trávu na akomkoľvek mieste, skončíte na múre. Takže ide o okruh, ktorého zákruty vyžadujú maximálnu presnosť pri momente zatáčania. Je to skutočná pretekárska trať, kde ako pilot potrebujete rozmýšľať dopredu a ktorá vyžaduje nenormálny prítlak. Z môjho pohľadu sa auto v Kórei správalo fantasticky, takže sa teším na Japonsko," uviedol Hamilton pre autosport.com.

Výhradný dodávateľ pneumatík pre F1 Pirelli doviezlo do "krajiny vychádzajúceho slnka" dve najtvrdšie zmesi - tvrdé P Zero Orange a stredne tvrdé P Zero White. "Suzuka je okruh, kde sme dosiahli najvyššie stupne opotrebovania a degradácie vzhľadom na pomerne drsný povrch a predovšetkým vysoké energetické zaťaženie gúm. Nie je to všetko len o rýchlych zákrutách ale aj o tvrdom brzdení," povedal šéf Pirelli pre motoršport Paul Hembery.

Meteorológovia hlásia, že počas soboty a nedele by v Suzuke nemalo pršať. Jedine v piatok sa očakávajú slabé prehánky, pričom má byť 29 stupňov Celzia. V sobotu 23 a v nedeľu 21 stupňov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články