Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Homola odštartuje z prvého radu, Rosina vyhral Rakúsky pohár
Zdielať na

Homola odštartuje z prvého radu, Rosina vyhral Rakúsky pohár

Zdroj: homola

Orechová Potôň - Taliansky jazdec Gabriele Tarquini na vozidle Honda zvíťazil na Slovakia Ringu v sobotňajšej kvalifikácii na nedeľňajšie prvé preteky FIA WTCC.

Z nebezpečne vyzerajúcej havárie vyviazol zdravý Daryll O'Young z Hong-Kongu, keď v deviatej zákrute vletel pravou stranou svojho BMW do bariéry a zdemoloval pravú časť auta. Slovensko vo FIA WTCC nemalo zastúpenie.
      V kvalifikácii druhej najvýznamnejšej súťaže FIA ETCC sa darilo jedinému slovenskému zástupcovi 18-ročnému Matejovi Homolovi. Na svojom BMW 320si obsadil druhú priečku za Čechom Fulínom a prvé nedeľňajšie preteky odštartuje z prvého radu. „Pred meraným tréningom bol mierny chaos, keďže nebolo jasné koľko pneumatík môžeme použiť kvôli nejasnej zmene v pravidlách. Ale obuli sme úplne nové pneumatiky a hneď v prvom kole som sa snažil zajazdiť čas, čo sa mi aj podarilo. Čas som oproti minulému roku vylepšil o 2 sekundy. V aute sa cítim o dosť lepšie ako v minulom roku, zlepšili sme nastavenie auta z ranného tréningu. Musím povedať, že trať nemá žiaden grip a auto sa nespráva ideálne, ale podmienky máme každý rovnaké. Zajtra štartujem z prvého radu, tak sa z toho pokúsim vyťažiť maximum," povedal v cieli Homola.

V rámcových pretekoch sa predstavil aj Štefan Rosina, ktorý minulú nedeľu pomerne prekvapujúco zvíťazil na pretekoch FIA GT Series v belgickom Zolderi. Na automobile Chevrolete Camaro GT3 dominoval v GT Cupe Austria. „Mám teraz súťažné voľno, tak som využil ponuku Rakúšanov zajazdiť si ich pohárovú súťaž. Nemám za to ani korunu, ale s chuťou som si na domácom okruhu zajazdil,“ povedal Rosina, ktorý bude najbližšie štartovať v seriáli FIA GT Series v holandskom Zandvoorte a v seriáli Porsche Super Cup v Barcelone. Nedeľňajší program sa začína o 8.15 h. Prvé preteky FIA ETCC (Homola) odštartujú o 11.35 h, druhé o 12.40 h. Podujatie ukončí GT Cup Austria (Rosina) o 16.30 h.

 
      Výsledky - MS FIA WTCC, kvalifikácia: 1. Gabriele Tarquini (Tal.) Honda Civic 2:10.773 min, 2. Tiago Monteiro (Port.) Honda Civic + 0.104s, 3. Norbert Michelisz (Maď.), Honda + 0.116 s. Slovensko nemalo zastúpenie
      FIA ETCC, kvalifikácia: 1. Petr Fulín (ČR) BMW 320si 2:16.260 min, 2. Maťo Homola (SR) BMW 320si +0.494 s, 3. Aurelien Comte (Fr.) Seat Leon Copa +0.893 s  
      GT Cup Austria, prvé preteky: 1. Štefan Rosina (SR) Chevrolet Camaro GT3 31:52,407 min, 2. Mario Plachutta (Rak.) Mercedes SLS GT3 + 2.026 s, 3. 3. Georg Zoltay (Rak.) Porsche GT 3 + 27.808 s.