Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Svitko sa vrátil sklamaný, ale už plánuje ďalší Dakar
Zdielať na

Svitko sa vrátil sklamaný, ale už plánuje ďalší Dakar

Štefan Svitko sa už vrátil z Južnej Ameriky na Slovensko. Je síce sklamaný z toho, že na Rely Dakar neobhájil vlaňajšie 5. miesto, ale zároveň spokojný, že sa vrátil zdravý. Po páde v 11. etape to s ním totiž vyzeralo kadejako.

Štefan Svitko má po páde v 11. etape Rely Dakar ešte stále modrú a aj poriadne boľavú ruku. "Jednou rukou som šoféroval a striedal som ich, pretože sa to tak veľmi otriasalo, akoby som mal odtrhnutú polovicu ruky," hovorí Štefan Svitko.

Po skoku z duny si myslel, že už je mŕtvy...

Dnes ho čaká magnetická rezonancia v Trnave a až v pondelok bude jasné, o aké zranenie ide. Verí však, že si už po druhý raz od úľavy vydýchne. "V tretej etape som zoskočil z takej vysokej duny a zrazu vidím pod sebou priepasť. Asi z 10-metrovej výšky som letel a vtedy som si pomyslel, že už som mŕtvy...," spomína už s úsmevom Štefan Svitko.

Ľudia v Južnej Amerike strácajú o Dakar záujem

Našťastie nič také sa nestalo. Zomrelo však nadšenie divákov, ktorí po minulé roky vo dne v noci povzbudzovali účastníkov priamo pri trati. "Ich záujem opadol, tak o 70-80 percent. Naši si potrebovali vybrať z bankomatu peniaze a predstavili ich, že to sú ľudia z Dakaru. A domáci  zareagovali - no a čo?!? Tak sa naši museli postaviť na výber do 20-metrového radu, čo sa v minulosti nikdy nestalo," tvrdí slovenský motocyklový pretekár.

Svitko chce prekonať Jakešov úspech

Napriek tomu sa slávna rely aj na budúci rok pôjde v Južnej Amerike. "Niektorými cestami som išiel už tretíkrát a pamätal som si ich z minulých rokov. Neviem, ako dlho to tam ešte vydrží," hovorí Štefan Svitko.
Isté je, že Slováci sa opäť pokúsia vylepšiť svoje maximum, ktorým je štvrté miesto Ivana Jakeša na tohtoročnom Dakare. "On prekonal mňa, ja budem chcieť prekonať jeho. Budem robiť všetko pre to, aby som bol o rok tretí," dodáva 30-ročný rodák zo Žaškova.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články