Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jakeš (39) v cieli Dakaru 2013 so slzami v očiach
Zdielať na

Jakeš (39) v cieli Dakaru 2013 so slzami v očiach

Zdroj: sita, Ivan Jakeš SVK

Slovenský motocyklový reprezentant Ivan Jakeš, ktorý sa v sobotu vytvoril nové historické maximum v slovenskom podaní na Rely Dakar, vyhlásil, že odmeny sa dočkal po piatich rokoch trápenia.

Tridsaťdeväťročný jazdec Nad Ress Adventure tímu obsadil na 34. ročníku Rely Dakar, ktorú organizovali v Peru, Argentíne a Čile, celkové 4. miesto. Vlani skončil jeho krajan Štefan Svitko piaty, v roku 2007 bol Jaroslav Katriňák deviaty. "Nemám slov, som z toho všetkého veľmi šťastný. V sobotu som mal absolútne minimálnu šancu posunúť sa ešte o stupienok vyššie. Netušil som, že Čiľan López menil motor. Prezradil mi to Portugalčan Faria a hovoril mi, aby som pridal, pretože chcel, aby som sa dostal pred Lópeza," vysvetlil Ivan Jakeš v telefonickom rozhovore pre svoj fan klub na Facebooku. Po štarte sobotňajšej derniéry dostal Čiľan Francisco López 15-minútovú penalizáciu za výmenu motora, čím prišiel o možnosť ešte atakovať lídra Cyrila Despresa z Francúzska v súboji o celkový triumf a skončil tretí. Jakeš, súťažiaci na motocykli KTM 450 Rally Replica, mal po štrnástich etapách od neho odstup 5:06 minúty.

"Záverečná etapa bola veľmi rýchla a ja som nemal potrebnú rýchlosť na súperenie s jazdcami na továrenských strojoch. Som však veľmi rád za štvrté miesto. Tento výsledok je čosi úplne úžasné. Roky som sa na Dakare trápil, mal som stres a problémy a nikdy to nevyšlo podľa mojich predstáv. Tentoraz to všetko vypálilo úplne perfektne, som absolútne spokojný," povedal Jakeš s dôvetkom, že sa teší na návrat domov, na deti, rodinu i priateľov.

Zlom prišiel v 8. etape

Zlomovým bodom na ceste Ivana Jakeša k najlepšiemu umiestneniu Slováka na Rely Dakar bola 8. etapa, v ktorej si vybojoval 3. miesto a v celkovom hodnotení sa prvýkrát na podujatí dostal medzi desiatku najlepších jazdcov. O deň neskôr sa zo šiestej priečky klasifikácie prebojoval na štvrté a to si udržal až do konca. Celé preteky na Rely Dakar dokončil pri svojej šiestej účasti len po druhý raz. V roku 2009 skončil celkovo 43. a v ďalších ročníkoch skončil vždy predčasne.

Na Rely Dakar 2013 účinkovali šiesti Slováci, do cieľa v Santiagu však prišiel len jazdec z Brezovej pod Bradlom. Z tých, ktorí skončili predčasne, sa najďalej dostal Štefan Svitko mladší. Tridsaťročný Žaškovčan zastupujúci farby Slovnaft-Oraving tímu sa po nepríjemnom páde v 11. etape, pri ktorom utrpel podliatiny a pomliaždeniny na celom tele, rozhodol ukončiť svoju púť tohtoročným púštnym dobrodružstvom. Motocyklista Dušan Čipka doplatil na zlyhanie motora v 2. etape, jeho tímový kolega Ján Zaťko zo Slovakia Turbo teamu skončil o deň neskôr, keď sa mu na 171. kilometri 3. dielu v horúčave vyvrela voda a zadrel sa motor. Štefan Svitko starší, ktorého v posádke buginy Wild Cat dopĺňal Jozef Kutlák, nedokončil 2. etapu. Po náraze do piesočnej duny totiž utrhol záves kolesa a nemohol pokračovať v pretekoch.

Ivan Jakeš na Rely Dakar 2013 (etapa - poradie - celkové poradie):

1. - 61. - 61.
2. - 22. - 30.
3. - 14. - 17.
4. - 19. - 22.
5. - 10. - 18.
6. - 13. - 15.
7. - 13. - 14.
8. - 3. - 6.
9. - 6. - 4.
10. - 6. - 4.
11. - 8. - 4.
12. - 11. - 4.
13. - 7. - 4.
14. - 9. - 4. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

Súvisiace články