Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
F1: VC Monaka sľubuje ďalšiu veľkú drámu
Zdielať na

F1: VC Monaka sľubuje ďalšiu veľkú drámu

Koncom týždňa zavíta kolotoč pretekov majstrovstiev sveta automobilov formuly 1 na pobrežie Stredozemného mora do Monackého kniežatstva, kde sa na tradičnom mestskom okruhu uskutoční už šieste podujatie tohtoročnej série pretekov najrýchlejšej motoristickej disciplíny.

Známe letovisko, ktorému viac ako 700 rokov vládne kniežacia rodina Grimaldiovcov, je daňovým rajom a živí ho turistický ruch a kasíno, okolo ktorého vedie aj trať veľkej ceny.

Nedeľňajšie preteky v Monaku sľubujú veľkú drámu. Každá z doterajších veľkých cien v sezóne mala iného víťaza a podobný scenár sa môže zopakovať opäť, keďže na prvenstvo ešte čakajú a šancu naň majú Lewis Hamilton na McLarene či Kimi Räikkönen na Lotuse. Triumf na legendárnej monackej trati obhajuje 24-ročný Nemec Sebastian Vettel. Rekordérom v monackých uličkách je Ayrton Senna, ktorý zvíťazil šesťkrát, päť triumfov má na svojom konte stále aktívny Michael Schumacher.

V uličkách Monte Carla sa prakticky nedá predbiehať, kvalifikácia a štart tak majú kľúčový význam pre výsledok pretekov. V pozícii lídra svetového šampionátu prichádza do Monaka Vettel, ktorý má rovnaký bodový zisk ako momentálne druhý Fernando Alonso. "Preteky v Monaku sú výnimočné. Vždy je to tam veľmi tesné a neexistuje priestor na chybu. Na nerovnej mestskej trati musíte po celý čas zaberať naplno, neexistuje chvíľa na oddych. Víťazstvo v Monaku je vždy výnimočné," povedal v tlačovej správe Red Bullu Vettel. V kniežatstve na pobreží Stredozemného mora sa pravidelne darí McLarenu. "Veľmi túžim vyhrať v Monaku. Na tejto trati nemáte priestor na zlyhanie, je to veľká výzva. Ak chcete titul, musíte podávať konzistentné výkony. To je aj mojím cieľom," povedal Hamilton.

Na VC Monaka bude debutovať najmäkšia zmes pneumatík Pirelli - červená supermäkká, dodávateľ gúm privezie aj žlté mäkké. Na mestskom okruhu sa monoposty spoliehajú takmer výlučne na mechanickú priľnavosť, čo je priestor pre supermäkké pneumatiky, ktoré sa vyznačujú rýchlym zahriatím a sú schopné generovať vysokú úroveň trakcie a odolávať veľkým priečnym silám. To je dôležité najmä pre kvalifikáciu na trati, kde je takmer nemožné predbiehať. Opotrebenie a úroveň poklesu výkonu pneumatík sú tu najnižšie v sezóne, čo umožní aj stratégiu jednej zastávky v boxoch. "Monako je vrcholom sezóny a miesto, kde naše mäkké a supermäkké pneumatiky ponúkli zaujímavé divadlo. Vlani sme tu mali troch vedúcich jazdcov s troma rôznymi stratégiami, ale napínavé vyvrcholenie zastavila červená vlajka. Supermäkká pneumatika je v porovnaní s minulým rokom jedinou, ktorá nezaznamenala žiadne zmeny. Na okruhoch, ako je Monako, fungovala veľmi spoľahlivo. Zmenil sa ale jej profil v súlade s predpismi pre rok 2012. Keďže sú tu úrovne opotrebenia nízke, jazdci budú môcť ísť naplno od štartu do cieľa. Stratégia voľby pneumatík bude dôležitejšie než obvykle, pretože predbiehanie je tu veľmi ťažké. Monako ale vždy prinesie nejaké prekvapenie. Autá sú tento rok veľmi vyrovnané, najmenšia výhoda alebo chyba môže mať veľký vplyv na celkový výsledok pretekov, ako sme mali tento rok možnosť už niekoľkokrát vidieť," uviedol v tlačovej správe šéf Motorsport Pirelli Paul Hembery.

Na veľkú cenu v Monte Carle sa pravidelne schádza svetová smotánka športu, kultúry, šoubiznisu, a to štýlovo na svojich jachtách, takže burácanie motorov sleduje z prístavu v Stredozemnom mori. Pre mnohých pilotov je VC Monaka prakticky aj domácou, keďže v Monte Carle majú trvalé bydlisko. Zákruty a úseky Ste devote, Mirabeau, Casino, vlásenka Loews či tunel patria ku klasickému koloritu pretekov na 3340 m dlhom okruhu. Keďže ide o najkratšiu trať v seriáli MS, jazdí sa na 78 kôl, čo je zasa najväčší počet. Celková dĺžka pretekov je vzhľadom na náročnosť trate 260,520 km, takže ide o najkratšiu zo všetkých veľkých cien. Nedeľňajšie preteky sa začínajú v tradičnom čase o 14.00 h.

VC Monaka:
Dejisko: mestský okruh, dĺžka okruhu 3 340 m
Dĺžka pretekov: 78 okruhov (260,520 km)
Minuloročný víťaz: Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Michael Schumacher (Nem.) Ferrari 1:14,439 min (2004)
Najviac víťazstiev - jazdec: 6 - Ayrton Senna (1987, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993)
Najviac víťazstiev - tím: 15 - McLaren